Anunț IMPORTANT pentru proprietarii de IMOBILE

  • 30 Iunie 2016 14:30
Anunț IMPORTANT pentru proprietarii de IMOBILE

Proprietarii de imobile nu vor mai trebui să-și reevalueze proprietățile din cont propriu o dată la trei ani așa cum era prevăzut în varianta inițială a proiectului Politicii bugetar fiscale și cum s-a vehiculat în unele instituții de media.

De asemenea a fost exclus și articolul ce instituia o amendă de 100 de mii de lei pentru cei ce nu-și vor reevalua casele în termenii stabiliți de lege. Cele două prevederi nu se conțin nici în proiectul politicii bugetar fiscale pentru anul 2017, fiind excluse la insistența mai multor deputați dar și experți în domeniu.

Inițial, pentru a majora încasările la buget, Ministerul Finanțelor a propus stabilirea unui nou sistem de evaluare a imobilului. Astfel, până la finele lui 2016, toți proprietarii de imobil erau obligați să-și evalueze imobilul, iar ulterior, o dată la trei ani, să-l reevalueze. Evaluarea, după ideea Ministerului Finanțelor, trebuia efectuată de firme specializate autorizate din contul proprietarilor de imobil. Pentru proprietarii de imobil aceasta presupunea cheltuieli suplimentare în favoarea evaluatorilor, iar cei care nu ar fi respectat această cerință ar fi riscat și amenzi de pînă la 100 de mii de lei și un impozit de trei ori mai mare.

Ulterior, după examinarea proiectului politicii bugetar-fiscale în parlament, la insistența mai multor deputați din varianta finală a acesteia au fost excluse cerințele referitoare la evaluarea și reevaluarea obligatorie a locuințelor, dar și cele la amenzile pentru neefectuarea celor două proceduri.

Potrivit deputatului Igor Dodon, membru al comisiei parlamentare Economie Buget și Finanțe, politica bugetar fiscală, cu noile modificări va intra in vigoare mâine, 01 iulie, odată cu publicarea acesteia în Monitorul Oficial.

Aceste prevederi nu se conțin nici în proiectul politicii bugetar-fiscale pentru 2017, discutat în prezent în cadrul grupului de lucru din cadrul Ministerului Finanțelor.

Astfel, în conformitate cu noile prevederi ale Codului fiscal, reevaluarea bunurilor va fi efectuată de oficiile cadastrale teritoriale, o dată la trei ani, din contul autorităților locale, modificări salutate de experții din domeniu, dar și de organismele finanțatoare internaționale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău