Anumiți indicatori ne fac să credem că în R.Moldova a ajuns tulpina britanică, medici

  • 23 Februarie 2021 08:03
Anumiți indicatori ne fac să credem că în R.Moldova a ajuns tulpina britanică, medici

Medicii trag un semnal de alarmă și spun că dublarea cazurilor de COVID-19 și formele grave ale infecției sunt indicatori ai faptului că în Republica Moldova a ajuns noua tulpină britanică. Deși noua tulpină nu poate fi depistată în laboratoarele din Republica Moldova, specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică au expediat deja probe în străinătate pentru a verifica prezența noii tulpini. Între timp, potrivit specialiștilor, doar imunizarea a 70% din populația țării ar putea pune capăt pandemiei de COVID-19.

Fostul viceministru al sănătății, Liliana Iașan, spune că deși încă nu a fost depistată oficial, medicii sunt convinși că noua tulpină britanică de COVID-19 a ajuns și în Republica Moldova, iar majorarea bruscă a cazurilor de infectări cu SARS-COV-2 este un argument în plus în acest sens.

„În ultimul timp, în lista de contacți avem tot mai multe persoane venite din Marea Britanie. Nu atât dublarea numărului de cazuri, cât gravitatea formelor ne duce la ideea că este vorba de noua tulpină britanică”, a declarat Liliana Iașan în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

În același timp, specialiștii în imunizare spun că Republica Moldova este pregătită din punct de vedere logistic pentru demararea campaniei de imunizare. Iar înainte de vaccinare cetățenii trebuie să cunoască și despre existența unor reacții ale organismului la vaccin.

„Sunt reacții care pot apărea la orice vaccin. Este demonstrat că la a doua injecție, deoarece crește răspunsul imun al organismului, pot apărea unele reacții, durere în locul injectării musculare, poate fi o roșeață locală, febră până la 38 grade C, poate fi o cefalee, dureri musculare care cedează în 24-48 ore”, a declarat Ninel Revenco, profesor universitar, specialist în imunizare.


Potrivit planului național de imunizare, în prima etapă vor fi vaccinați medicii, personalul și beneficiarii serviciilor sociale. În etapa a doua vor fi imunizate persoanele cu vârste mai mari de 60 de ani și persoanele cu comorbidități. În etapa a treia va fi imunizată populația generală, indiferent de vârstă.

„Primii vor fi imunizați medicii din terapie intensivă și spitalele cu profil COVID-19, ulterior, angajații medicinei primare, spitalicești, până la farmaciști. La moment în instituțiile medicale toți lucrătorii medicali așteaptă vaccinarea”, a spus Liliana Iașan.

Deși anterior, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunța că Republica Moldova va da startul campaniei de imunizare la mijlocul lunii februarie, deocamdată, acest lucru nu s-a întâmplat. Vaccinurile promise țării noastre pe platforma COVAX întârzie să apară, autoritățile anunțând deja că vaccinurile ar putea ajunge în Republica Moldova la sfârșitul lunii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău