Anularea legii favorabile limbilor minorităților este considerată regretabilă și trezește îngrijorări în Ucraina
-
08 Martie 2018 15:32
Uniunea Culturală Maghiară din Transcarpatia (KMKSZ) consideră regretabilă anularea legii favorabile limbilor minorităților de către Curtea Constituțională a Ucrainei, care a declarat legea neconstituțională și și-a exprimat îngrijorarea față de noile proiecte de lege referitoare la utilizarea limbilor minorităților naționale, aflate în Parlamentul ucrainean, care amenință minoritățile cu noi privări de drepturi.
Potrivit comunicatului remis agenției ungare de presă MTI, „KMKSZ regretă această decizie a Curții Constituționale din Ucraina prin care a anulat, din motive de ordin formal, legea adoptată în 2012 privind utilizarea limbilor minorităților. Anularea legislației anterioare, favorabilă minorităților, este un motiv de îngrijorare, deoarece, în urma deciziei, în prezent nu există o lege care să reglementeze implementarea practică a utilizării limbilor minorităților”, susține organizația minorității maghiare.
KMKSZ consideră că decizia Curții Constituționale este un regres semnificativ în ceea ce privește drepturile de utilizare a limbilor minorităților. „De asemenea, este regretabil că pe masa Consiliului Suprem al Ucrainei există propuneri de lege referitoare la limbile minorităților care ar putea duce la noi restricționări și privări de drepturi. Avem încredere că Parlamentul va adopta o lege a limbilor minorităților care să răspundă așteptărilor europene, ținând seama de angajamentele internaționale pe care le are Ucraina, și să fie implicați în elaborarea acesteia și reprezentanții minorităților care trăiesc în țară, inclusiv maghiarii”, se arată în comunicatul KMKSZ.
Decizia Curții Constituționale din Ucraina, din 28 februarie, a declarat ilegală legea privind extinderea drepturilor limbilor minorităților naționale, care a intrat în vigoare în 2012. Conform motivării Curții Constituționale, legea este neconstituțională deoarece Parlamentul a adoptat legea fără a ține cont de regulamentul de organizare și funcționare a legislativului. În prezent, există trei proiecte de lege pe masa Parlamentului care vor redefini modul de utilizare a limbilor în Ucraina. Față de legea precedentă, toate cele trei propuneri ar consolida rolul limbii ucrainene și ar limita, în mod semnificativ, utilizarea limbilor minorităților.
Sursa: Rador