Anularea concursului pentru funcția de procuror general. „Decizie pripită”, spun experții în justiție

  • 28 Februarie 16:19
Anularea concursului pentru funcția de procuror general. „Decizie pripită”, spun experții în justiție

Consiliul Superior al Procurorilor a anulat concursul organizat pentru funcția de procuror general. Președintele CSP, Dumitru Obadă, a explicat că unul dintre candidați a fost depunctat din motive neclare. Unii experți în justiție consideră această decizie pripită, mai ales în contextul deschiderilor negocierilor de aderare la UE, conform angajamentelor sumate, Rep. Moldova urma să aibă până la finele lunii martie un procuror general, transmite Radio Chișinău.

Concursul pentru funcția de procuror general a fost anulat din cauza unei discrepanțe depistate în punctajul acordat unui candidat, a explicat președintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă.

„În cadrul deliberării, au fost analizate coroborat fișele în privința fiecărui candidat și punctajul oferit de fiecare membru CSP. În consecință, s-a depistat o discrepanță majoră care nu a avut acoperire din perspectiva argumentării… de ce a fost depunctat unul dintre candidați. Această circumstanță este extrem de importantă în virtutea priorităților mandatului pe care ni l-am asumat fiecare dintre noi la accederea în funcție și anume - desfășurarea unui concurs public transparent, bazat pe principiile meritocrației, legalității, transparentei și tratamentului egal al fiecăruia dintre candidați”, a declarat Dumitru Obadă.

Expertul în justiție, Ilie Chirtoacă, afirmă că decizia CSP-ului de a anula concursul este una regretabilă și pripită.

„Perdanții acestei decizii, pe lângă candidații la funcția de procuror general, sunt cetățenii Rep. Moldova. Pentru că Rep. Moldova până la finele lunii martie s-a angajat în fața Comisiei Europene că va realiza acele restanțe din cele nouă condiționalități pentru a iniția procesul de negociere cu UE. Una dintre acele restanțe se referea la alegerea unui procuror general. (…) Practic nu este realist să întrunești ca și țară această condiție, să avem un nou procuror general cu acte în regulă pentru a fi numit de președinte. Asta mă duce la întrebarea – cine beneficiază de pe urma acestei soluții?”, a spus Ilie Chirtoacă.

Acum, Consiliul Superior al Procurorilor urmează să anunțe un nou concurs pentru selectarea procurorului general. Amintim că în urma probei interviu, la care au participat patru candidați, membrii CSP i-au acordat procurorului Octavian Iachimovschi cel mai mare punctaj.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina credinței
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:1,03 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
15
Thu
8
Fri
9
Arhivă Radio Chișinău