UPDATE. CSP a anulat concursul pentru funcția de Procuror General

  • 28 Februarie 15:07
UPDATE. CSP a anulat concursul pentru funcția de Procuror General

UPDATE: Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a decis în ședința de astăzi, 28 februarie, să revoce hotărârea privind rezultatele probei de interviu din cadrul concursului pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general.

Potrivit CSP, decizia a fost luată „în legătură cu faptele survenite ulterior și pentru a nu periclita interesul public”.

Membrii CSP au hotărât ca actualul concurs pentru desemnarea Procurorului General să înceteze, urmând ca un alt concurs să se desfășoare ulterior.

Știrea inițială

Membrii Consiliului Superior al Procurilor se află în deliberări și examinează în aceste clipe subiectul cu privire la aprobarea rezultatelor concursului pentru funcția de Procuror General, în urma căruia procurorul Octavian Iachimovschi a obținut cel mai mare punctaj. Între timp, a fost decisă publicarea borderoului cu punctajele acordate candidaților de către fiecare membru al Consiliului, transmite Radio Chișinău.

Până a se expune pe marginea rezultatelor concursului, membrii Consiliului Superior al Procurorilor au acceptat, la solicitarea unor participanți la concurs, ca tabelul cu punctajele acordate candidaților de către fiecare membru al CSP la proba interviu să fie publicat. Președintele Consiliului, Dumitru Obadă, a subliniat că aceasta e o informație de interes public.

„Concursul este extrem de important, candidații au dreptul să cunoască cum au fost evaluați de către fiecare participant la acest concurs. Societatea trebuie să fie informată și trebuie să avem o claritate”, a declarat Dumitru Obadă. 

De aceeași părere a fost și vicepreședintele CSP, Sergiu Caraman, care a motivat că în spațiul public au apărut multe suspiciuni referitoare la acest concurs, care necesită a fi combătute.

„…Se încearcă crearea impresiei că ceva nu este în regulă cu acest concurs…În condițiile în care sunt alimentate tot felul de suspiciunii, pentru a le înlătura, pentru a arăta publicului care este rezultatul, trebuie să fie acceptată solicitarea candidaților”, a spus Sergiu Caraman.

Tot în cadrul ședinței CSP, unul dintre candidați la funcția de procuror general, Igor Demciucin, a cerut ca fișele de evaluare completate de către membrii CSP, Dumitru Obadă și Veronica Mihailov-Moraru, să fie excluse, din lipsă de obiectivitate. Solicitările lui au fost, însă, respinse ca fiind neîntemeiate.

Amintim că în urma probei interviu, la care au participat patru candidați, membrii CSP i-au acordat procurorului Octavian Iachimovschi cel mai mare punctaj, scorul obținut de acesta fiind în medie de 8,5 puncte. Candidatul urmează a fi supus acum unei proceduri de evaluare externă a integrității etice și financiare.

UPDATE. CSP a anulat concursul pentru funcția de Procuror General

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:3,09 m/s
Mon
17
Tue
19
Wed
16
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău