Anul trecut s-a atestat cea mai mică achiziție de carte din ultimii cinci ani, bibliotecar
-
04 Martie 2020 20:15
Pentru a atrage cititori, bibliotecile contează pe susținerea statului, inclusiv financiară. În majoritatea bibliotecilor, fondul de carte este învechit, iar procurarea titlurilor noi este problematică în condițiile veniturilor limitate, dar și a procedurilor complicate impuse de legislația achizițiilor publice. O soluție ar fi instituirea unui Fond de susținere a bibliotecilor, așa cum există în alte țări.
O soluție ar fi instituirea unui Fond de susținere a bibliotecilor, așa cum există în alte țări. Sugestiile au fost făcute de bibliotecari în cadrul unor audieri în Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a Parlamentului, transmite IPN.
Andrei Chistol, secretar de stat la Ministerul, Educației, Culturii și Cercetării, a constatat că anul 2019 a fost complicat pentru biblioteci. Un an mai devreme s-a încheiat programul „Novateca”, care a contribuit la modernizarea bibliotecilor. Iar după finalizarea programului, a intervenit noua lege a salarizării, care a provocat nemulțumiri în rândul bibliotecarilor pe anumite prevederi. Secretarul de stat a salutat ideea instituirii unui Fond de susținere a bibliotecilor și bibliotecarilor, care, în opinia sa, ar contribui și la atragerea tinerilor specialiști în sistem. Dar și bibliotecile trebuie să fie inovative și să atragă independent proiecte de dezvoltare, a remarcat oficialul.
La întrebarea deputatului Adrian Lebedinschi, președinte al comisiei parlamentare, de ce în biblioteci nu au loc lansări de carte, directoarea Bibliotecii Naționale, Elena Pintilei, a răspuns că proprietarii librăriilor au știut să amenajeze spații comode, frumoase, iar drept urmare majoritatea scriitorilor aleg să-și lanseze cărțile acolo și nu în bibliotecă. Dar și în biblioteci mai au loc lansări de carte. Cel puțin o dată pe săptămână, Biblioteca Națională se bucură de astfel de evenimente. În altă ordine de idei, Elena Pintilei a remarcat că Biblioteca Națională s-a gândit să inițieze un parteneriat cu editurile membre ale Uniunii Editorilor. În cadrul acestui parteneriat, cu o anumită periodicitate, librăriile să vină la Biblioteca Națională să-și promoveze producția editorială. Astfel se va contribui la promovarea cărții.
Directoarea Bibliotecii pentru Copii „Ion Creangă”, Eugenia Bejan, a remarcat că demult nu s-au mai editat și nu s-au reeditat cărți pentru copii, inclusiv ale scriitorilor autohtoni. Cărțile editate anterior s-au uzat. Eugenia Bejan a remarcat că bibliotecarii și-ar dori un sistem mai flexibil de achiziție a cărților, astfel ca achizițiile să fie pe măsură ce apar titluri noi, nu doar o dată pe an cum este acum.
Nadejda Pădure, directoarea Bibliotecii raionale Strășeni, a comunicat că, anul trecut, s-a atestat cea mai mică achiziție de carte din ultimii cinci ani. Din 35 de biblioteci din raion, 14 nu au achiziționat nicio carte pentru că nu au avut bani. 80% din bugetul bibliotecilor a mers pentru salarizare. Restul – pentru întreținerea clădirilor bibliotecilor și doar o mică parte pentru procurarea cărților.
Zinaida Slutu, bibliotecară la Liceul „Spiru Haret”, a menționat că în bibliotecile școlare nu sunt nici spații, nici specialiști. Bibliotecara și-ar dori „o bază de date, un calculator cu internet, un soft pentru bibliotecă”.
Solicitările și recomandările formulate în cadrul audierilor vor fi trimise Comisei, care va veni ulterior cu propuneri.