Anul trecut, Republica Moldova a pierdut 37.000 de angajați. Deficitul forței de muncă devine tot mai acut

  • 13 Aprilie 2023 16:08
Anul trecut, Republica Moldova a pierdut 37.000 de angajați. Deficitul forței de muncă devine tot mai acut

La finele anului trecut, numărul scriptic de angajați din economia națională a constituit 595.600 de persoane, fiind în descreștere comparativ cu 2021 cu circa 37.000 persoane (632.700 în 2021). Este o reducere cu circa 6% și una dintre cele mai semnificative din ultimele două decenii, motivul descreșterii fiind concedierea angajaților.

Aceasta denotă o descreștere continuă a forței de muncă, constată Agenția Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) a Republicii Moldova în studiul Prognoza pieței muncii pentru anul 2023 din perspectiva angajatorilor și Barometrul oportunităților de angajare, scrie mold-street.com.

Lipsă de personal calificat și imposibilitatea de a oferi salarii adecvate 

Potrivit ANOFM, deficitul de forță de muncă a fost resimțit în anul 2022 de către majoritatea angajatorilor, în special cei din sectorul privat (65%).

Cel mai mare deficit de forță de muncă s-a resimțit în domeniul comerțului cu ridicata și cu amănuntul; întreținerea și repararea autovehiculelor și a motocicletelor - 22%. Urmează industria prelucrătoare - cu 14%, administrație publică și apărare; asigurări sociale obligatorii - 12% și sectorul sănătate și asistență socială - 8%.

Studiul relevă că ponderea angajatorilor care au dus lipsă de forță de muncă permanentă în anul 2022 a constituit circa 18% și a crescut comparativ cu anul precedent cu două puncte procentuale (2021-16%).

De vină este criza energetică și războiul din Ucraina. "Întreprinderile mici și mijlocii au fost cele mai afectate de criză și principalii factori care au afectat activitatea lor au rezultat din faptul că au fost afectați dur de criza energetică, războiul din apropierea graniței cu Republica Moldova și perturbarea lanțurilor de aprovizionare și scăderea cererii la bunuri/produse/servicii", se constată în studiu.

Tendința se va menține și în 2023 vor mai dispărea 9.000 de locuri

Specialiștii de la ANOFM susțin că aceiași tendință se observă și pentru anul 2023, iar numărul scriptic al angajaților ar putea scădea cu circa 9.000 de persoane până la 586.400.

"Dacă ne referim la tendința pentru următoarele 12 luni, putem remarca o dinamică negativă a cererii de bunuri/produse/servicii, relatând o descreștere a cererii cu 2 p.p. comparativ cu anul 2022 (de la 21% la 19%). În aspect regional, în mun. Chișinău, regiunile Nord și Centru în următoarele 12 luni majoritatea agenților economici nu relatează, mari schimbări la cererea de bunuri produse/servicii, menținîndu-se tendință de descreștere a cererii, comparativ cu anul precedent cu cca 5 p.p ., aceiași tendință fiind urmărită și în regiunea Sud și UTAG", se precizează în studiu.

Potrivit studiului ponderea cea mai mare din numărul total o constituie angajații din Comerț cu ridicata și amănuntul – 17,4%, Administrația publică și apărare – 16,9%, Indistria prelucrătoare – 15%, urmată de Sănătate și asistență socială – 10%. Sub aspect teritorial – 56% din numărul total de angajați (sau fiecare al doilea) sunt în municipiul Chișinău.

De notat că autoritățile depun eforturi pentru a ajuta agenții economici, ca aceștia să menține locurile de muncă și să creze altele noi.

De exemplu pentru a stimula investițiile în afaceri, în următorii trei ani este aplicată cota zero la impozitul pe profitul reinvestit. 

Totodată prin intermediul ODA sunt implementate programe de finanțare, granturi pentru IMM, ca să îi ajute pe oamenii de afaceri să-și mențină și chiar să-și extindă afacerile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:3,09 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău