Anul trecut, în R.Moldova au fost înregistrate peste 50 de mii de cazuri de cancer

  • 08 Octombrie 2020 12:17
Anul trecut, în R.Moldova au fost înregistrate peste 50 de mii de cazuri de cancer

Cancerul provoacă cele mai multe decese în rândul moldovenilor, după problemele cardiace. Anul trecut, în Republica Moldova au fost înregistrate peste 50 de mii de cazuri de îmbolnăvire cu cancer. Cele mai frecvente tipuri au fost cancerul mamar și cel colorectal. Totodată, au fost înregistrate 18 mii de decese asociate cu această maladie. Datele au fost prezentate în cadrul celui de-al V-lea Congres Național de Oncologie, transmite IPN.

Directorul Institutului Internațional de Cercetare în domeniul Prevenției cancerului din Lyon, Elisabete Weiderpass, a subliniat că prevenirea și depistarea timpurie sunt cele mai eficiente metode în lupta împotriva cancerului și că cercetările în acest domeniu trebuie să fie fortificate în Republica Moldova. „Obiectivele care urmează să fie atinse până în 2025: în primul rând, să fie redusă incidența cazurilor de cancer de diverse tipuri. Cancerul este cauzat de stilul de viață: consumul de alcool, nutriția suboptimală și inactivitatea fizică. Al doilea obiectiv este de a spori depistarea timpurie a cancerului”, a spus Elisabete Weiderpass.

Ministra sănătății, muncii și protecției sociale, Viorica Dumbrăveanu, a precizat că, în ceea ce ține de controlul cancerului, eforturile trebuie consolidate pentru a reduce incidența îmbolnăvirilor și de a preveni această maladie. „Să ne consolidăm pentru a ridica nivelul de satisfacție a pacienților în contextul actului medical asigurat de specialiști, să dezvoltăm aspectele de reabilitare și componenta de îngrijiri paliative”, a mai spus ministra.

Rectorul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Emil Ceban, a venit cu un mesaj de felicitare pentru Institutul Oncologic din Republica Moldova, care marchează 60 ani de la înființare. „Dacă e să cuprindem cu gândul aceste șase decenii și să facem o retrospectivă în trecere a Institutului Oncologic, constatăm că aici, în acest colectiv, cu dăruire de sine, profesionalism, înaltă spiritualitate lucrează oameni extraordinari, dedicați sistemului de sănătate, pacienților, Universității de Medicină, preluând din anul 1960 ștafeta de la Dispensarul Oncologic Republican. Acest Dispensar s-a transformat, îmbogățindu-se, dezvoltându-se, reconstruindu-se, într-un Institut Oncologic”, a transmis rectorul.

Datele statistice indică că pe plan global, în fiecare an, sunt peste 18 milioane de persoane diagnosticate cu cancer, majoritatea cazurilor soldându-se cu decese.

Cel de-al V-lea Congres Național de Oncologie din Republica Moldova continuă și mâine.
 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău