Anul Nou Chinezesc, marcat la Biblioteca pentru Copii „Ion Creangă”
-
01 Februarie 2019 17:29
Anul Nou chinezesc, numit și Sărbătoarea Primăverii, a fost marcat vineri, 1 februarie, la Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”. Tradițional, la eveniment au participat elevi din mai multe instituții de învățământ, care au dansat și au recitat versuri în limba chineză, transmite IPN.
Ambasadorul Chinei la Chișinău, Zhang Yinghong, a declarat că, an de an, înainte de Anul Nou Chinezesc, Ambasada Chinei în Republica Moldova și Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” organizează sărbătoarea Primăverii, împreună cu cei mai drăguți copii și adolescenți din Republica Moldova. Diplomatul a menționat că cele două țări, China și Republica Moldova, sunt prieteni și parteneri foarte buni.
„Între țările noastre s-a stabilit o cooperare fructuoasă în diverse domenii, inclusiv politică, economie, cultură. În special, schimburile culturale au jucat un rol important în aprofundarea prieteniei dintre cele două popoare. Tineretul este viitorul națiunii și viitorul prieteniei dintre China și Moldova. De aceea, sper că prin acest eveniment copiii vor putea să se familiarizeze cu cultura chineză, să înțeleagă obiceiurile noastre, tradițiile chinezești, și să devenim martori și moștenitori ai prieteniei chineze-moldovenești. Ambasada Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, ca întotdeauna, va sprijini schimburile culturale și va oferi mai multe oportunități celor două popoare să se cunoască și să se înțeleagă mai bine”, a notat ambasadorul.
Directorul adjunct al Bibliotecii, Lilia Tcaci, a menționat că Anul Nou Chinezesc este sărbătorit în toată lumea și marcarea acestuia la Biblioteca „Ion Creangă” a devenit deja o tradiție, ajungând la cea de-a 13-a ediție. China este o țară minune, pentru că în ea se regăsesc lucruri nemaipomenite, printre care și marele Zid Chinezesc. Este un stat al viitorului și una dintre marele puteri economice, care se dezvoltă cu pași rapizi.
Prezent la eveniment, secretarul general al Comisei naționale pentru UNESCO, compozitorul Constantin Rusnac, a declarat că se bucură să vadă la bibliotecă copii frumoși, doritori de a cunoaște mai multe despre frumos. Acum aproape un sfert de veac a fost în China, despre care spune că este o țară pur și simplu fantastică, și a avut ocazia să viziteze multe locuri frumoase, printre care și Zidul Chinezesc, fiind profund impresionat. „Schimburile culturale, mai ales cele la care eu mă pricep, de ani de zile sunt la un nivel fantastic. Colectivele noastre au plecat în China, colectivele din China vin aici și sunt aplaudate de spectatorii din Moldova”, menționat Constantin Rusnac.
Anul nou chinezesc începe la 5 februarie 2019 și se va încheia la 24 ianuarie 2020. Obiceiurile și tradițiile legate de sărbătoare sunt diverse. Oamenii își dăruiesc decorațiuni, material textil, hrană și îmbrăcăminte. Există obiceiul ca fiecare familie să facă curățenie generală în casă pentru a îndepărta orice nefericire în speranța unui an mai bun. La cina din ajunul Anului Nou pe masă se pune carne de porc, rață sau pui, precum și un desert, iar seara se încheie cu focuri de artificii.