”Anul European al Tineretului în R.Moldova” | Janis Mazeiks: UE încurajează participarea activă a tinerilor în activitățile sociale, în ocuparea forței de muncă, prin antreprenoriat social, incluziune socială și învățământ profesional tehnic

  • 20 Aprilie 2022 14:24
”Anul European al Tineretului în R.Moldova” | Janis Mazeiks: UE încurajează participarea activă a tinerilor în activitățile sociale, în ocuparea forței de muncă, prin antreprenoriat social, incluziune socială și învățământ profesional tehnic

Astăzi, la Universitatea de Stat din Chișinău a fost lansat ”Anul European al Tineretului” în Rep. Moldova”. Evenimentul a avut loc în prezența premierului Natalia Gavrilița, a ministrului Educației, Anatolie Topală, precum și a mai multor ambasadori ai țărilor Uniunii Europene la Chișinău. Aceștia au vorbit despre oportunitățile oferite de Uniunea Europeană tinerilor din Rep. Moldova. 

Uniunea Europeană este principalul donator al Rep. Moldova și încurajează participarea activă a tinerilor în activitățile sociale, în ocuparea forței de muncă, prin antreprenoriat social, incluziune socială și învățământ profesional tehnic, a declarat în discursul său ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks. Potrivit oficialului, peste 2.500 de tineri din Rep. Moldova au studiat în Uniunea Europeană prin intermediului programului Erasmus+, cel puțin 50 de idei antreprenoriale ale tinerilor din țara noastră au fost susținute de Uniunea Europeană. Janis Mazeiks a vorbit și despre alte oportunități pentru tineri, oferite de Uniunea Europeană.

”Uniunea Europeană și statele membre au susținut procesul de modernizare a sectorului educațional, în special învățământul profesional tehnic și reforma în acest sens. Uniunea Europeană a oferit asistență tehnică de aproximativ 6 milioane de euro pentru consolidarea economiei digitale, pentru a spori ocuparea în domeniul digital. De asemene prin programul for Moldova ”Startup City”, la Cahul au fost create 9 laboratoare digitale în școli, localizate în partea de sud a țării”, a declarat ambasadorul UE. 

Ambasadorul Janis Mazeiks a anunțat și o nouă oportunitate pentru tinerii studenți - stagii de practică la misiunile țărilor europene la Chișinău.

Țara noastră are tineri de care se poate mândri a declarat premierul Natalia Gavrilița care a mulțumit miilor de tineri implicați în ajutarea refugiaților fugiți din calea războiului.

Cu gândul la viitorul tinerilor autoritățile Rep. Moldova au depus luna trecută cererea de aderare la Uniunea Europeană, a menționat Natalia Gavrilița. Ea a vorbit și despre o inițiativă a guvernului privind acordarea de vouchere culturale tinerilor.

(…) Cererea de aderare la Uniunea Europeană, aceasta reprezintă cea mai importantă garanție cu privire la un viitor mai bun pentru cei peste 710 mii de tineri din țara noastră.

(…) În cadrul ultimei ședințe de guvern am decis să alocăm suma de 10 milioane de lei pentru acordarea unor vouchere culturale pentru tineret, o premieră pentru țara noastră. Cu aceste vouchere voi tinerii veți putea merge gratuit la un spectacol, la muzeu și veți putea cumpăra cărți”, a menționat Natalia Gavrilița. 

Ministrul Educației Anatolie Topală s-a referit la programul de granturi oferit de la bugetul de stat pentru organizațiile de tineri. Astfel, peste 30 de organizații în care sunt implicați peste 15 mii de tineri din Rep. Moldova vor beneficia de circa 6 milioane de lei pentru a-și pune în aplicare proiectele.

Uniunea Europeană a declarat anul 2022 Anul European al Tineretului. Obiectivul este includerea tinerilor și a priorităților acestora în elaborarea politicilor viitoare, precum și organizarea de activități dedicate tinerilor în întreaga UE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău