Anul 2020: Pandemia de COVID-19 și seceta severă din acest an au lovit dur economia. Experții nu au prognoze optimiste nici pentru anul viitor din cauza incertitudinii legate de evoluția pandemiei

  • 30 Decembrie 2020 12:52
Anul 2020: Pandemia de COVID-19 și seceta severă din acest an au lovit dur economia. Experții nu au prognoze optimiste nici pentru anul viitor din cauza incertitudinii legate de evoluția pandemiei

Anul 2020 a fost unul destul de dificil din punct de vedere economic. Pandemia de COVID-19 și seceta severă din acest an au lovit dur în economie, zeci de întreprinderi fiind în prag de faliment, iar nivelul sărăciei atingând cote îngrijorătoare. Acest lucru a luat pe nepregătite autoritățile care de mai mulți ani se află într-o izolare internațională. Experții nu au prognoze optimiste nici pentru anul viitor din cauza incertitudinii legate de evoluția pandemiei de COVID-19, transmite Radio Chișinău.

Pandemia de COVID-19 a afectat grav economia țării care și așa era destul de fragilă. Restricțiile impuse în perioada stării de urgență, au provocat pierderi enorme agenților economici care activează în sectorul transporturilor, HoReCa, dar și în industria automotive. Toate aceste efecte negative din economie au afectat puternic bugetul public, notează analistul economic Veaceslav Ioniță.

Potrivit expertului, criza economică provocată de pandemia a găsit guvernarea nepregătită și incapabilă să rezolve problemele societății:

Deci, în perioadă de criză au scăzut puternic veniturile bugetului, care și așa era un buget creat mai mult pe așteptări de împrumuturi și granturi decât venituri reale. Ele din start nu erau, dar criza a aprofundat acest lucru. Iar în condiții de criză toate guvernele lumii s-au mobilizat pentru a ajuta cetățenii și agenții economici. Noi nici pomină de așa ceva. Dacă toate guvernele oferă program de asistență în volum de jumătate din cheltuielile bugetele lor, la noi acest ajutor este de 20 de ori mai mic și este unul sporadic și ineficient. Real vorbind practic nici o ramură a economiei nu a fost ajutată.

Seceta severă din acest an a afectat una din cele mai importante ramuri ale economiei – agricultura. În unele regiuni, fermierii s-au pomenit cu roada la cereale compromisă în totalitate. Sub presiunea protestelor, o mică parte din pierderi au fost subvenționate. Protestele repetate ale agricultorilor de la sfârșitul toamnei și începutul iernii nu s-au soldat cu rezultate.

Situația economică ar fi fost mai bună dacă Guvernul se bucura de sprijin pe plan internațional, atrage atenția expertul Veaceslav Ioniță.

Noi suntem al șaselea an la rând când guvernul se află într-o izolare internațională fără precedent. Primii ani nouă nu ne dădeau granturi, acum nouă nu ne dau nici împrumuturi. Guvernul nu a reușit să primească bani ca să ajute mediul economic. Mai mult a fost nevoit să se împrumute pe intern și noi la anul va trebui să plătim doar dobânda la credite 2,2 miliarde de lei.

Totodată, Veaceslav Ioniță se arată destul de pesimist în privința perspectivelor economice ale anului 2021.

Ne așteaptă cel puțin jumătate de an o stare proastă și după aceasta poate vom începe procesul de recuperare. Noi anul viitor, să dea Domnul, să reușim să recuperăm jumătate din căderea acestui an.

Într-o analiză realizată de experții Băncii Mondiale privind evoluția economiei Republicii Moldova în 2021 se menționează incertitudinile legate de pandemia de COVID-19 care vor menține economia sub nivelul său potențial. În cazul unor condiții mai favorabile în urma dezvoltării de vaccinuri, Banca Mondială prognozează o creștere economică de 3,8%. De asemenea, se așteaptă ca majoritatea sectoarelor să-și revină, deși se estimează că nivelul anului 2019 va fi atins doar în 2022.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Mon
9
Tue
9
Wed
8
Thu
8
Fri
9
Arhivă Radio Chișinău