Anul 2020 a fost unul provocator și pentru sectorul vitivinicol, conferință
-
02 Aprilie 2021 13:22
Anul 2020 a fost un an provocator pentru toți. Pandemia COVID-19 a închis granițele și a limitat activitatea antreprenorială. Tot în 2020 a fost înregistrată cea mai gravă secetă hidrologică, ceea ce a afectat inclusiv sectorul vitivinicol. În anul 2020 s-au prelucrat cu 40% mai puțini struguri, cea mai mare scădere se înregistrează la prelucrarea strugurilor pentru vinurile pentru distilare. Totodată, recolta de struguri a scăzut cu 40%, atingând cea mai mică valoare din ultimele decenii, mai mică fiind doar în 2010. Constatările au fost prezentate de Cristina Frolov, director al Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV), în cadrul Conferinței naționale „Anul Vitivinicol 2020. Priorități în dezvoltarea sectorului”, transmite IPN.
Potrivit Cristinei Frolov, în anul 2020, peste 400 de milioane de lei au fost investiți de către sectorul privat în dezvoltarea sectorului. 16% din suma investițiilor au fost acoperite din fondurile de subvenționare. Cu 36% a scăzut suprafața plantațiilor de viță de vie în ultimii ani. Acest lucru înseamnă că toate eforturile sectorului trebuie direcționate spre reabilitarea plantațiilor. Totodată, în 2020, pentru prima dată în ultimii ani, s-a plantat cu 150 ha de viță de vie mai mult. Lider re a fost soiul autohton feteasca neagră.
Ministrul agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, Ion Perju, a apreciat sectorul vitivinicol ca o ramură strategică a economiei naționale. Pe parcursul ultimilor ani, industria vitivinicolă a asigurat 8% din veniturile țării la export. Circa 150 de mii de oameni sunt implicați în domeniu. Vinului moldovenesc îi revin 2% din vinul mondial exportat. Republica Moldova rămâne a fi țara cu cea mai mare densitate a podgoriilor din întreaga lume. Sectorul beneficiază anual de circa 140 de milioane de lei prin prisma politicilor de subvenționare pentru înființarea plantațiilor vitivinicole și spre procesarea strugurilor.
Potrivit ministrului, din cauza declanșării pandemiei și secetei severe de anul trecut, anul vitivinicol 2020 a înregistrat o diminuare a producției globale cu circa 28% și o reducere a exportului de vinuri cu aproximativ 12%. Oficialul a formulat și unele acțiuni importante pentru sector, așa ca: pătrunderea pe noi piețe de desfacere, sporirea exportului de vinuri îmbuteliate, plantarea viței de vie autohtone etc.
Ilona Gruenewald, manager de proiecte la Delegația UE în Republica Moldova, a remarcat că sectorul este important pentru economia țării, dar și pentru imaginea țării în exterior. Există un angajament, la nivel de UE, de a face economia cât mai verde și, în acest sens, iar contribuția UE este relevantă pentru susținerea oferită Moldovei în domeniul vitivinicol. Contribuția s-a axat pe armonizarea legislației pentru sectorul respectiv, pentru explorarea potențialului la maxim.
Scott Hocklander, șeful Misiunii USAID în Republica Moldova, a spus că USAID susține dezvoltarea viticultorilor și a pieței din Moldova de peste 15 ani. Chiar dacă 2020 a fost un an dificil, Moldova a reușit să-și sporească valoarea pe piețele internaționale. Exporturile de vinuri îmbuteliate au continuat să crească în 2020, iar USAID a fost alături în acest parcurs.
Conferința națională „Anul Vitivinicol 2020. Priorități în dezvoltarea sectorului” are loc online.