Anul 2020 a fost marcat de agravarea mediului de securitate, general-maior SIS în rezervă

  • 22 Decembrie 2020 08:23
Anul 2020 a fost marcat de agravarea mediului de securitate, general-maior SIS în rezervă

Un bilanț al anului, în domeniul securității, cu Valentin Dediu, general-maior în rezervă al Serviciului de Informații și Securitate, în ciclul IPN: „Cum a fost 2020, cu rele și bune”.

Evaluând evenimentele produse în 2020 în Republica Moldova, la capitolul securitatea statului, Valentin Dediu spune că anul s-a marcat prin agravarea mediului de securitate și apariția unor noi riscuri și amenințări, suplimentar la cele existente anterior. „Este necesar să menționez că, de la declararea independenței și până în prezent, Republica Moldova și cetățenii săi se află sub presiunea „războiului hibrid”, declanșat și dirijat de Federația Rusă, pentru a nu permite autorităților naționale soluționarea riscurilor și amenințărilor la adresa securității naționale cum ar fi: integritatea teritorială, depășirea crizei economice și lichidarea sărăciei, consolidarea relațiilor interetnice, apropierea de Uniunea Europeană prin implementarea valorilor unui stat de drept și alte probleme stringente pentru societatea moldovenească. În ultimii 15 ani, intensitatea acestui război a crescut”, a precizat generalul-maior în rezervă.

Pe lângă riscurile la capitolul securitate, Valentin Dediu a menționat că în anul 2020 au mai apărut și altele, asimetrice, precum pandemia și seceta. „Infecția „COVID-19” a provocat consecințe grave pentru sănătatea populației, sistemul medical la general și sectoarele din economia reală. Cu regret, gestionarea acestei provocări nu a fost pe măsura așteptărilor. Au fost și sunt motive obiective, caracteristice pentru medicina mondială, care anterior nu s-a confruntat cu astfel de boli și nu are un protocol universal de tratare. Dar au fost și elemente subiective, când politicul a încercat să dicteze medicilor profesioniști cum să abordeze problema. Mai grav este că guvernarea nu a găsit suficiente resurse financiare și administrative pentru a interveni prompt”, spune Valentin Dediu.

În opinia sa, seceta a produs efecte negative asupra securității alimentare și sectorului agro-industrial. „Consecințele ei, probabil, se vor resimți și în anii viitori, dacă guvernarea nu va găsi resurse financiare pentru a susține producătorii agricoli și, la general, sectorul agro-industrial. Pentru a menține situația sub control, se cere o analiză profundă a stării lucrurilor și elaborarea unei politici echilibrate pentru a nu permite degradarea completă a sectorului”, a subliniat Valentin Dediu.

Valentin Dediu a punctat că anul 2020 a mai fost marcat și de atingerea celui mai jos nivel de cooperare cu UE. Actuala conducere a Republicii Moldova a ignorat realizarea cerințelor Planului de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere UE-Republica Moldova, nu a implementat reforma în justiție, a trecut pe planul doi „sau și mai îndepărtat” cooperarea cu autoritățile de la Bruxelles. Potrivit expertului, acest an s-a evidențiat și prin intensificarea războiului informațional împotriva Republicii Moldova, legiferat de Parlamentul țării prin abrogarea legii „anti-propagandă”, care nu permitea retransmiterea unor categorii de emisiuni din Federația Rusă.

„Nu pot trece cu vederea conflictul în jurul Serviciului de Informații și Securitate, care este o instituție de stat specializată în domeniul asigurării securității naționale. Această instituție a devenit „o monedă de schimb” în relațiile între politicieni. Este oribilă această situație. Mai mult decât atât, acest târg între politicieni demoralizează efectivul de ofițeri. Am impresia că persoanele din conducerea statului Republica Moldova nu înțeleg rolul și locul SIS-lui în sistemul național de securitate. Ei confundă noțiunile de „coordonare a activității” cu „controlul asupra activității”. În textul legii adoptate, am găsit numai controlul Parlamentului asupra activității SIS. Dar cine va exercita coordonarea?”, se întreabă generalul-maior în rezervă.

Valentin Dediu susține că controlul parlamentar a existat și el are ca subiect legalitatea activității Serviciului și „nicidecum formele, metodele și resursele folosite de instituție”. „În opinia mea ca cetățean, dar și ca pensionar cu stagiu de peste 30 de ani în securitate activitatea Serviciul de Informație și Securitate, trebuie să fie coordonată de președintele Republicii Moldova în limitele competențelor atribuite de lege. Îndrăznesc să afirm că SIS în ultima perioadă de timp a devenit mai combativ. A obținut informația și a reușit să contracareze unele infracțiuni ce țin de contrabanda cu țigări, anabolizante. A exprimat poziție diferită de cea a președintelui Republicii Moldova cu referire la fraudarea participării diasporei la alegerile din noiembrie 2020”, a apreciat generalul-maior.

Referitor la aspectele bune ale anului 2020, Valentin Dediu menționează faptul că a alegerile prezidențiale nu au fost câștigate de Igor Dodon, „cel care pleda pentru menținerea trupelor ruse în stânga Nistrului și federalizarea Republicii Moldova”. „Este semnificativ faptul că noul președinte este de orientare pro-europeană. Sper mult că alegerea poporului va servi un punct de cotitură spre democrație și stabilitate”, a încheiat Valentin Dediu, general-maior în rezervă SIS.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău