Anual în Republica Moldova au loc 10 mii de cazuri de abuz asupra copiilor

  • 04 Octombrie 2017 16:13
0%
00:00:00
00:00:00

Anual, în Republica Moldova au loc circa zece mii de cazuri de abuz asupra copiilor, iar aproximativ 50 din acestea sunt de cazuri suspecte de abuz sexual asupra minorilor. Abuzurile au avut loc fie în familie, în comunitate sau la școală. Sunt datele prezentate astăzi de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, la audierile parlamentare cu privire la cazurile de abuz sexual asupra minorilor în instituțiile de învățământ din R.Moldova.

Cazul unui minor dintr-un gimnaziu-internat din Chișinău care a fost abuzat sexual de un om de afaceri prin intermediul directorului instituției, a readus în atenția publică și a autorităților problema abuzului asupra copiilor. Situația la acest capitol este una gravă, iar în instituțiile de învățământ nu sunt persoane instruite care să se ocupe de protecția copilului, susține avocata poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu.

”În 2015, UNICEF-ul, într-un studiu, a spus că fiecare al zecelea copil din Republica Moldova a fost supus abuzului sexual. Lipsește specialistul pentru protecția dreptului copilului”, a declarat Maia Bănărescu.

La gimnaziul internat din Capitală, unde copilul a fost abuzat sexual, nu au fost depistate nereguli la evaluările din acest an, a menționat reprezentanta Direcției Generale Educație, tineret și sport a municipiului Chișinău, Valentina Moraru.

”Nu a fost niciun caz când copii să sesizeze direcția că au fost neglijați de către domnul director sau traumatizați, nici cazuri de încălcare a drepturilor copiilor. Sunt foarte puțini și am monitorizat foarte strict. S-a discutat și cu copii aparte”, a spus Valentina Moraru.

Directorul gimnaziului internat se află acum în arest preventiv. Acesta este cercetat și pentru acțiuni de tortură în privința altor copiii și ar trebui să fie suspendat din funcție, a declarat comisarul Sergiu Olșanschi, șef-adjunct al Centrului pentru combaterea traficului de persoane.

S-au constat acțiuni de tortură comise față de mai mulți copii pentru abateri disciplinare”.

Potrivit membrilor Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, deși legislația existentă ar trebui să asigure protecția copiilor, totuși aceștia devin în continuare victime ale abuzului sexual. Deputații consideră că în instituțiile de învățământ ar trebui să fie angajate persoane care să se ocupe în special de protecția drepturilor copilului. De asemenea, aceștia au subliniat și necesitatea continuarea reformării gimnaziilor-internat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău