Antreprenorii NU consideră că mediul de afaceri s-a îmbunătățit și se văd impuși să dea MITĂ pentru a obține unele acte

  • 14 Martie 2017 14:17
Antreprenorii NU consideră că mediul de afaceri s-a îmbunătățit și se văd impuși să dea MITĂ pentru a obține unele acte

Timpul pe care îl dedică mediul de afaceri pentru interacțiunea cu autoritățile a scăzut semnificativ în 2016, datorită unei reforme prin care autorizațiile de comerț au fost înlocuite cu un sistem de notificare, arată un studiu al Băncii Mondiale.

Cu toate acestea, doar un număr mic de antreprenori consideră că mediul de afaceri din R. Moldova s-a îmbunătățit, iar unul dintre motive este faptul că agenții economici nu sunt tratați în mod echitabil de către autorități. Totodată, pentru a obține unele acte, oamenii de afaceri se văd impuși să dea mită, mai arată studiul. 

Doar 6 la sută dintre managerii companiilor din Republica Moldova consideră că afacerile lor sunt tratate în mod echitabil de instituțiile de control, arată un studiu al Băncii Mondiale referitor la costul reglementării afacerilor în anul 2016. Ponderea lor s-a redus față de 2015, când aproape 20 la sută dintre oamenii de afaceri aveau încredere în aplicarea egală a legii. Studiul mai arată că aproximativ 40 la sută dintre respondenți consideră că legea este aplicată selectiv, în funcție de atitudinea persoanelor publice, iar aproximativ 20 la sută s-au plâns că vizitele controlorilor au avut doar scopul luării de mită. Autoritățile trebuie să atragă atenție la aceste tendințe îngrijorătoare, a atenționat Tarik Sahovic reprezentant al Băncii Mondiale la Chișinău.

„Vedem că tot mai multe companii cred că legea este aplicată selectiv atunci când vine vorba despre controale. Este un lucru foarte rău. Aceasta înseamnă că mulți vor alege să dea mită, decât să riște și vedem tot mai multe companii care plătesc mită. Sunt tendințe îngrijorătoare”, a declarat Tarik Sahovic.

Reprezentanta Asociației Businessului European, Mariana Ștefănescu, a menționat că au fost cazuri când legislația a fost modificată fără a fi consultat mediul de afaceri, deși aceste modificări s-au soldat cu o serie de costuri mai mari pentru business.

„În decembrie 2016 ne-am pomenit cu mai multe surprize în o serie de legi referitoare la unele taxe, care au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2017. Mediul de afaceri a fost șocat. Modificările au fost făcute fără discuții publice, la discreția unor deputați, iar oamenii de afaceri au fost doar informați că urmează să se supună unor noi reguli, fără mecanisme clare de aplicare”, a constatat Mariana Ștefănescu.

Ministrul Economiei, Octavian Calmâc, a menționat în context că a fost adoptată o lege prin care a fost redus numărul instituțiilor de control.

„De la 66 de entități cu funcții de control să ajungem la 13, plus 5 regulatori independenți, vă dați seama că a fost un efort mare. În prezent suntem la faza de implementare a acestei legi”, a declarat Octavian Calmâc.

Raportul Băncii Mondiale mai arată că moratoriul asupra controalelor de stat impus la începutul anului trecut a redus presiunea administrativă față de companii, dar acesta nu reprezintă o soluție durabilă și trebuie folosit doar ocazional. Autoritățile moldovene sunt sfătuite să ofere prioritate reformei actelor permisive și de control.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău