Antreprenorii implicați în licitațiile trucate vor fi incluși în lista neagră, dar continuă să livreze produse

  • 05 Decembrie 2016 11:27
0%
00:00:00
00:00:00

Agenții economici bănuiți că au livrat produse necalitative în grădinițele din municipiul Chișinău continuă să le furnizeze și în prezent.

Potrivit șefului direcției municipale de Sănătate, Mihai Moldovanu, contractele cu aceste firme nu pot fi reziliate, pentru că organizarea unei noi licitații publice ar dura o lună și ar putea întrerupe livrarea de produse alimentare. Subiectul a fost discutat în cadrul ședinței de astăzi a primăriei.

În cadrul unei anchete de serviciu realizată de o comisie a municipalității, condusă de șeful Direcției Sănătate, Mihai Moldovanu, s-a constatat că în 20 de grădinițe, din cele 157 câte sunt în Capitală, ar fi fost livrate produse alterate sau necalitative. Membrii comisiei au inspectat mai multe grădinițe și au depistat noi neregului, precum faptul că legumele sunt livrate pentru o lună înainte și sunt păstrate în condiții improprii.

Cu toate acestea, Mihai Moldovanu a explicat că, deocamdată, aceleași firme vizate de ancheta Centrului Național Anticorupție livrează în continuare produse alimentare copiilor, fapt care l-a nedumerit pe primarul Dorin Chirtoacă.

M. Moldovanu: Același agent economic distribuie pe tot sectorul...

D. Chirtoacă: Înțeleg, dar am în vedere - același agent economic care a fost vizat în investigație?

M. Moldovanu: Tot ei livrează în continuare, pentru că nu este posibil să reziliem contractele, tot aceiași agenți economici vizați în achete.

D. Chirtoacă: Nu, aici dumneavoastră ceva încurcați. În momentul în care contractul nu este respectat, este clauză contractuală. Ele (contractele) se reziliază.

M. Moldovanu: Cine le reziliază?

D. Chirtoacă: Contractorul, direcțiile de învățământ de sector.

M. Moldovanu: Și cine distribuie marfa până la sfârșitul anului?

D. Chirtoacă: Alți agenți economici.

M. Moldovanu: Procedura e foarte lungă, de o lună și jumătate.

În final, primarul a propus ca respectivii agenți economici să fie incluși într-o ”listă neagră” și să nu mai fie admiși la licitații.

În cadrul anchetei de serviciu, s-a mai depistat faptul că unii directori de grădinițe ar fi știut și ar fi acceptat cu bună știință produsele necalitative, iar alții, deși ar fi sesizat direcțiile de sector, reclamațiile lor au fost ignorate, după cum a mai declarat Mihai Moldovanu. Raportul final al comisiei ar urma să fie prezentat până la sfârșitul acestei luni.

Amintim că CNA a reținut mai mult de 20 de persoane, între care funcționari și agenți economici, bănuiți că ar fi fraudat mai multe licitații publice de achiziționare a produselor alimentare în grădinițele din capitală. Anterior, un raport al Asociației Expert-Grup, arăta că există riscuri de fraudare a licitațiilor, întrucât la tendere participau și câștigau, de cele mai multe ori, aceleași companii.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău