Antreprenorii de la sate vor putea beneficia de programul PARE 1+1 în 2017

  • 28 Martie 2017 17:12
Antreprenorii de la sate vor putea beneficia de programul PARE 1+1 în 2017

Antreprenorii de la sate vor putea beneficia de programul în 2017 ținta programului de atragere a remitențelor în economia moldovenească PARE 1+1. Bugetul prevăzut pentru acest an este de 40 de milioane de lei, iar finanțarea va fi deschisă în luna mai, transmite IPN.

Directorul Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii, Iulia Iabanji, a spus marți, 28 martie, la conferința națională „Remitențele –sursă de amplificare economică a regiunilor”, că la această etapă se elaborează setul de condiții pe care vor trebui să le întrunească antreprenorii pentru a obține finanțare. Până la lansarea ediției din anul curent a programului, va fi semnat un acord cu Uniunea European pentru suplimentarea bugetului prevăzut.

„Ținta în acest an este satul. Toate eforturile se vor concentra pe sat. Avem și o campanie pe care am lansat-o: „Renaștem împreună – renaștem satul”. Este necesar de a identifica la sat persoanele care sunt capabile să lanseze un business, să le acordăm ajutor, instruire și finanțare”, a spus Iulia Iabanji.

Prezent la lucrările conferinței, ministrul economiei, Octavian Calmâc, a spus că autoritățile vor depune eforturi ca programul să aibă continuitate. „Vom merge la sate să identificăm persoanele cu spirit antreprenorial, să le oferim nu doar instruire, dar și finanțare, să reușească să pornească acele afaceri necesare economiei noastre, care să genereze locuri de muncă”, a spus ministrul.

Programul PARE 1+1 a fost lansat în 2010. Timp de șapte ani, din bugetul de stat s-au alocat 163 de milioane de lei, care au permis inițierea a aproape 1000 de afaceri. Finanțarea are loc după principiul: un leu alocat de stat pentru fiecare leu investit de migrații moldoveni sau de rudele lor. Suportul financiar oferit unei afaceri este maximum 200 de mii de lei. Puțin peste jumătate din afacerile inițiate în cadrul programului sunt în domeniul agriculturii, urmate de afacerile în industrie și cele din domeniul prestări servicii.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău