Antreprenorii care vor recicla ambalajele pe care le pun pe piață vor fi scutiți de taxa pentru ele

  • 03 Iunie 2023 15:00
Antreprenorii care vor recicla ambalajele pe care le pun pe piață vor fi scutiți de taxa pentru ele

Agenții economici care vor recupera și vor recicla ambalajele pe care le pun pe piață vor fi scutiți de taxa pentru ele. Prevederea se conține într-un proiect de lege înregistrat în Parlament de către deputata Ina Coșeru, transmite IPN.

Potrivit deputatei, conform prevederilor legale în vigoare, producătorii locali achitau o taxă pentru poluarea mediului de până la 10 ori mai mică decât importatorii pentru aceleași produse. Astfel, a devenit necesară stabilirea unei noi baze de taxare a deșeurilor de ambalaje în funcție de greutate.

„Având în vedere experiențele țărilor europene, dar și conform calculelor la nivel național, implementarea instrumentului financiar descris mai sus va avea ca rezultat reducerea poluării provenite de la deșeurile de ambalaje, în special deșeurile de plastic și deșeurile care nu pot fi reciclate, manifestată prin reintroducerea lor în circuitul economic ca materie secundară, care la rândul ei ar permite o utilizare mai eficientă a resurselor naturale, reducând astfel volumul de deșeuri care ajung în depozitele de deșeuri, protejând atât mediul cât și sănătatea oamenilor”, precizează autoarea.

Proiectul propune ca în actuala legislație să fie introduse poziții tarifare noi, care reprezintă ambalaje fabricate din hârtie, carton, plastic, sticlă, metale și/sau lemn. În prezent sunt taxate doar ambalajele din masă plastică, ambalajul primar compozit și ambalajul primar din aluminiu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:82 %
Vint:0,51 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău