Antony Blinken va ține joi un discurs major despre viitorul relației dintre SUA și China

  • 25 Mai 2022 09:34
Antony Blinken va ține joi un discurs major despre viitorul relației dintre SUA și China

Secretarul de stat american, Antony Blinken, va ține joi un discurs foarte important despre China, a anunțat marți Departamentul de Stat, la o zi după ce președintele Joe Biden a promis să apere Taiwanul.

Discursul secretarului de stat era prevăzut inițial înainte de vizita președintelui american în Coreea de Sud și Japonia, dar l-a amânat după ce a fost depistat pozitiv cu COVID-19.

Acest discurs, care urmează să aibă loc într-o universitate din Washington, trebuie să stabilească în mod clar poziția Statelor Unite față de China - principalul său rival din Asia, au spus colaboratori ai lui Antony Blinken, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Luni, aflat în vizită în Japonia, președintele american Joe Biden a părut să se demarce de anii de „ambiguitate strategică”, afirmând că SUA va apăra militar Taiwanul dacă China va invada insula.

El și responsabili ai administrației sale au dat asigurări de atunci că poziția americană în acest domeniu nu s-a schimbat. „Politica nu s-a schimbat deloc”, a declarat el marți la Tokyo.

De mai multe decenii, „ambiguitatea strategică” americană față de Taiwan a constat în a recunoaște diplomatic doar China continentală, angajându-se totodată să ofere insulei autonome mijloacele militare pentru a se apăra în caz de invazie, dar fără să promită explicit o intervenție americană.

Când s-a instalat la putere, administrația Biden a plasat China în fruntea priorităților sale internaționale, descriind țara drept singurul său concurent pe termen lung la scară globală.

Guvernul său a fost însă mai puțin vindicativ decât Donald Trump și și-a făcut cunoscută disponibilitatea de a coopera cu Beijingul în anumite domenii precum lupta împotriva schimbărilor climatice.

Discursul prevăzut joi de Antony Blinken urmează să arate că guvernul american este într-adevăr concentrat pe Asia, în timp ce războiul din Ucraina mobilizează puternic Washingtonul de luni de zile.

La începutul lui mai, Joe Biden a găzduit lideri din Asia de Sud-Est pentru un summit, primul de acest gen la Washington.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău