Antony Blinken: SUA sunt "serios preocupate" de activitățile militare neobișnuite ale Rusiei la frontiera cu Ucraina

  • 21 Noiembrie 2021 14:32
Antony Blinken: SUA sunt

Secretarul de stat american Antony Blinken a reiterat sâmbătă că SUA sunt "serios preocupate" de acțiunile și declarațiile Rusiei față de Ucraina unde tensiunile sunt în creștere, relatează AFP și Reuters, potrivit Defenseromania.ro.

 "Avem serioase preocupări cu privire la activitățile militare neobișnuite ale Rusiei la frontiera cu Ucraina. Suntem într-adevăr preocupați de anumite retorici pe care le-am văzut și auzit atât din Rusia, cât și pe rețelele de socializare", a declarat Blinken în fața presei la Dakar, unde efectuează ultima etapă a turneului său african, potrivit sursei citate.

El a afirmat că aceste preocupări sunt pe "larg împărtășite" de aliații SUA, dar nu a răspuns la întrebarea dacă serviciile de informații americane estimează că președintele rus Vladimir Putin ar dori să acapareze teritorii ucrainene.

"Nu știm care sunt intențiile președintelui Putin. Dar știm ce s-a întâmplat în trecut. Cunoaștem strategia constând în a cita provocări iluzorii din Ucraina sau din oricare altă țări și a le utiliza ca scuză pentru planurile Rusiei", a spus Blinken.

El s-a referit la criza survenită în 2014 în Ucraina după răsturnarea guvernului ucrainean prorus. În același an, Moscova a anexat peninsula ucraineană Crimeea, ca răspuns la revoluția prooccidentală.

Regiunea Donbas, din estul Ucrainei, este din 2014 scena unui război care a făcut peste 13.000 de morți între forțele Kievului și separatiști proruși, al cărui instigator este considerat Kremlinul în pofida dezmințirilor acestuia.

Președintele rus Vladimir Putin a acuzat joi țările occidentale că instigă tensiunile crescânde la frontierele estice ale Ucrainei și în Marea Neagră. El a acuzat de asemenea că bombardiere occidentale s-au apropiat la o distanță de 20 km de frontiera Rusiei. 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
13,29
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău