Antony Blinken și Serghei Lavrov au vorbit vineri la telefon, deși cu o zi înainte ministrul rus de extrerne spunea că n-are timp

  • 30 Iulie 2022 08:58
Antony Blinken și Serghei Lavrov au vorbit vineri la telefon, deși cu o zi înainte ministrul rus de extrerne spunea că n-are timp

Secretarul de stat american Antony Blinken a anunțat că a discutat vineri cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, despre schimbul de prizonieri prin care SUA încearcă să obțină eliberarea cetățenilor americani Paul Whelan și Brittney Griner, care sunt încarcerați în Rusia.

Potrivit CNN,  Antony Blinken a spus că a avut „o conversație sinceră și directă” cu  omologul său rus. Este prima dată de la începutul invaziei ruse din  Ucraina când cei doi șefi ai diplomațiilor vorbesc direct, scrie Digi24.

Convorbirea a avut loc în ciuda faptului că Ministerul rus de Externe a transmis  joi, că șeful diplomației ruse are o agendă încărcată, care nu-i permite să discute cu omologul american.

„Am  discutat cu el exact acele chestiuni pe care voiam să le discut. (...)  Am făcut presiuni asupra Kremlinului pentru a accepta propunerea  substanțială pe care am făcut-o cu privire la eliberarea lui Paul Whelan  și Brittney Griner”, a declarat Antony Blinken.

Antony Blinken nu a vrut să spună care a fost reacția lui Serghei Lavrov  la propunerea făcută de Washington și nici dacă este probabil ca  Moscova să accepte în cele din urmă eliberarea celor doi cetățeni  americani, dar a subliniat că este important că Lavrov a vrut să audă  direct de la el detalii în legătură cu această propunere.

Blinken a spus că a mai discutat cu Lavrov despre  acordul care permite tranzitul în siguranță al cerealelor ucrainene prin  Marea Neagră și i-a transmis că se așteaptă să fie pus în practică. „Ne  dorim ca acest lucru să avanseze cât mai curând posibil”, a declarat  Blinken.

Pe de altă parte, înaltul diplomat  american a subliniat că SUA nu văd „nicio dorință” din partea Rusiei de a  pune capăt agresiunii împotriva Ucrainei. El a subliniat, de asemenea,  că „anexările ilegale” ale Rusiei nu vor fi recunoscute de comunitatea  internațională, iar Moscova riscă sancțiuni suplimentare semnificative,  dacă își va continua planurile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău