Antony Blinken: Retragerea majorității personalului ambasadei SUA din Ucraina, justificată de riscul mare al unei invazii rusești

  • 13 Februarie 2022 08:59
Antony Blinken: Retragerea majorității personalului ambasadei SUA din Ucraina, justificată de riscul mare al unei invazii rusești

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat sâmbătă că riscul unei acțiuni militare rusești în Ucraina este suficient de ridicat și iminent pentru a justifica plecarea unei mari părți din personalul ambasadei SUA la Kiev, anunțată anterior de Departamentul de Stat, transmite hotnews.ro.

"Am ordonat plecarea majorității americanilor aflați încă la ambasada SUA din Kiev. Riscul unei acțiuni militare rusești este suficient de ridicat și amenințarea este suficient de iminentă pentru ca acesta să fie lucrul prudent de făcut", a declarat Blinken într-o conferință de presă la Honolulu, potrivit Reuters, notează sursa citată.

Majoritatea personalului ambasadei a primit ordin să părăsească imediat Ucraina din cauza amenințării unei invazii din partea Rusiei, departamentul afirmând că pare din ce în ce mai probabil ca situația să se îndrepte spre "un fel de conflict activ".

Decizia a venit după apelul Departamentului de Stat, făcut la începutul acestei săptămâni, ca cetățenii americani privați să părăsească imediat Ucraina.

Avertismentele americane, potrivit cărora acumularea de către Rusia a peste 100.000 de soldați la granițele Ucrainei ar putea anunța o invazie, au devenit tot mai insistente în ultimele zile, dar Moscova a negat o astfel de intenție, catalogând avertismentele SUA drept "isterie" și spunând că are propriile preocupări de securitate în legătură cu ceea ce consideră a fi o agresiune din partea aliaților NATO.

În declarații făcute după ce s-a întâlnit cu omologii săi japonezi și sud-coreeni, Blinken a reiterat că o soluție diplomatică rămâne posibilă, iar calea de urmat este ca Moscova să detensioneze situația.

"Calea diplomatică rămâne deschisă. Modul în care Moscova poate arăta că dorește să urmeze această cale este simplu. Ar trebui să dez-escaladeze, în loc să escaladeze", a declarat Blinken.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău