Antony Blinken promite să rezolve misterul ''sindromului Havana'', care îi lovește pe diplomații americani

  • 06 Noiembrie 2021 14:37
Antony Blinken promite să rezolve misterul ''sindromului Havana'', care îi lovește pe diplomații americani

Secretarul de stat american Antony Blinken s-a angajat vineri să facă ''lumină deplină'' asupra ''sindromului Havana'', un rău misterios care îi lovește pe diplomații americani din toată lumea și care a fost comparat uneori cu ''atacurile acustice'' imputate de unii Rusiei, relatează AFP.

El a anunțat nominalizarea a doi diplomați experimentați în acest dosar. Este vorba de Jonathan Moore, însărcinat cu coordonarea răspunsului Departamentului de Stat, și Margaret Uyehara, care va trebui să se asigure că orice persoană care semnalează simptome primește îngrijirea medicală adecvată, transmite Agerpres.

Aceste "incidente de sănătate anormale", cum sunt numite în jargon administrativ, și-au făcut apariția pentru prima dată în Cuba în 2016, unde diplomați americani, după ce au auzit sunete foarte intense, au început să se plângă de migrene puternice, amețeli sau greață. Au fost diagnosticate chiar leziuni cerebrale.

De atunci au fost semnalate succesiv cazuri în China, Germania, Australia, Rusia, Austria și chiar la Washington.

Departamentul de Stat refuză să furnizeze o estimare a numărului de persoane afectate. "A fost evocat numărul de 200 de cazuri" confirmate sau prezumate, a declarat recent pentru AFP o sursă apropiată de dosar.

Unii dintre acești diplomați s-au plâns în public, în trecut, că nu sunt luați suficient în serios.

Antony Blinken a făcut apel vineri către fiecare diplomat care prezintă astfel de simptome să se manifeste fără teama de a fi "stigmatizat" sau de a suferi "repercusiuni negative".

"Noi toți, în cadrul guvernului american și în special la Departamentul de Stat, suntem absolut hotărâți să facem lumină deplină asupra cauzelor și autorilor acestor incidente, să avem grijă de persoanele afectate și să ne protejăm colegii", a spus el.

"Ne bazăm pe toate capacitățile serviciilor noastre de informații. Recrutăm cele mai bune creiere științifice, în cadrul administrației dar și în afară", a dat asigurări Blinken.

El a precizat că presupusele victime sunt preluate de luna trecută de spitalul universitar Johns Hopkins, o unitate medicală reputată din Baltimore, în apropiere de Washington.

Diplomații sunt supuși acum unor examinări neurologice, auditive și oftalmologice aprofundate înainte de a pleca în post în străinătate, "pentru a avea o bază de comparație dacă ei semnalează ulterior un incident de sănătate anormal", a mai explicat secretarul de stat american.

De la început, autoritățile americane au oscilat, unii responsabili minimalizând simptomele atribuite uneori stresului, alții evocând în privat atacuri cu unde radio și suspectând țări precum Rusia.

Această teză este însă contestată de unii oameni de știință, care consideră improbabilă o cauză comună pentru toate cazurile semnalate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:0,51 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
14
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău