Antony Blinken i-a transmis lui Heiko Maas că Germania riscă sancțiuni legate de Nord Stream 2

  • 24 Martie 2021 18:15
Antony Blinken i-a transmis lui Heiko Maas că Germania riscă sancțiuni legate de Nord Stream 2

Secretarul american de stat Antony Blinken a declarat miercuri că i-a transmis ministrului de externe german Heiko Maas că sancțiunile împotriva proiectului energetic Nord Stream 2 sunt o posibilitate reală și că nu există „nicio ambiguitate” în opoziția SUA față de construcția gazoductului.

Reiterând temerile președintelui american Joe Biden legate de conducta de gaze care ar lega Rusia de Germania, Blinken a afirmat că i-a spus lui Heiko Maas, într-o întrevedere privată marți la Bruxelles unde cei doi participă la o reuniune ministerială a NATO, că acele companii implicate în proiectul energetic Nord Stream 2 riscă sancțiuni, relatează Reuters și Agerpres.

„Am afirmat clar că firmele implicate în construcția conductei riscă sancțiunile Statelor Unite. Gazoductul divide Europa, el expune Ucraina și Europa Centrală manipulării și constrângerii din partea Rusiei și contravine propriilor obiective energetice declarate ale Europei”, a subliniat demnitarul american într-o conferință de presă.

Kremlinul susține că Nord Stream 2, proiect în valoare de 11 miliarde de dolari condus de compania energetică de stat rusă Gazprom, este unul comercial, dar administrații succesive americane s-au opus proiectului, iar Europa a promis să-și reducă dependența de resursele energetice ruse.

SUA și țări din estul Uniunii Europene, precum Polonia, afirmă că Nord Stream 2 face parte din măsurile economice și politice ruse pentru a manipula țările europene și a submina relațiile transatlantice.

„Ce i-am spus (lui Heiko Maas) a fost că vom continua să monitorizăm activitatea pentru finalizarea sau certificarea gazoductului și că dacă acea activitate are loc vom lua o decizie cu privire la aplicabilitatea sancțiunilor”, a explicat secretarul de stat american.

În urmă cu o lună, Reuters a relatat că 18 companii au părăsit activitatea la proiectul Nord Stream 2 pentru a evita sancțiunile.
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău