Antony Blinken este așteptat la Tel Aviv, unde va încerca să prevină implicarea Libanului în război

  • 08 Ianuarie 17:10
Antony Blinken este așteptat la Tel Aviv, unde va încerca să prevină implicarea Libanului în război

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, este așteptat în Israel unde va încerca să obțină o detensionare a conflictului din Fâșia Gaza și o evitare a răspândirii acestuia în Liban, țară unde luni o lovitură israeliană a ucis un lider militar al organizației șiite pro-iraniene Hezbollah, relatează Agerpres.

Acest responsabil militar, ucis în satul Kherbet Selm, la aproximativ 10 kilometri de frontiera cu Israel, ''juca un rol de prim plan în conducerea operațiunilor'' din sudul Libanului, unde schimburile de tiruri transfrontaliere sunt cvasicotidiene între mișcarea libaneză pro-iraniană și armata israeliană.

Creșterea tensiunilor în această zonă alimentează îngrijorările privind o destabilizare și mai mare a regiunii, în contextul în care războiul dintre Israel și mișcarea islamistă palestiniană Hamas în Fâșia Gaza a intrat deja în a patra lună.

Duminică secretarul de stat american, a cărui țară este principala susținătoare a Israelului, a avertizat că acest conflict ar putea crea ''metastaze'' în regiune.

Potrivit unor responsabili americani, Blinken vrea să împiedice antrenarea Libanului în război și să exercite presiuni asupra Israelului în sensul intrării într-o fază mai puțin costisitoare în vieți palestiniene.

Israelul a promis să distrugă mișcarea Hamas după atacul fără precedent asupra teritoriului israelian, comis în 7 octombrie și soldat cu aproximativ 1.140 de morți, în mare parte civili. În jur de 250 de persoane au fost răpite și duse în Fâșia Gaza, ulterior fiind eliberate 100 dintre ele în schimbul unor deținuți palestinieni din închisori israeliene.

Qatarul, care a jucat atunci un rol de mediator, își continuă eforturile pentru eliberarea ostaticilor încă aflați în Fâșia Gaza.

În ultimele 24 de ore armata israeliană a anunțat lovituri la Khan Younes, principalul oraș din sudul enclavei palestiniene și noul epicentru al luptelor, ucigând ''10 teroriști care se pregăteau să lanseze rachete asupra Israelului''.

La frontiera de nord a Israelului, armata a recurs din nou la tiruri către Liban luni dimineață, după ce în cursul nopții a efectuat raiduri aeriene contra a două obiective ale Hezbollah.

Confruntările în această zonă s-au intensificat după uciderea lui Saleh al-Arouri, numărul 2 în ierarhia Hamas, marți, la Beirut

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:2,57 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău