Antony Blinken efectuează un turneu diplomatic în Africa pentru a contracara influența rusă

  • 29 Iulie 2022 19:39
Antony Blinken efectuează un turneu diplomatic în Africa pentru a contracara influența rusă

Șeful diplomației americane se va deplasa în august în Africa de Sud, în Republica Democratică Congo și în Rwanda, a anunțat vineri Departamentul de Stat, în contextul în care SUA încearcă să contracareze influența diplomației ruse, relatează AFP.

Antony Blinken va avea drept scop să le arate „țărilor africane că au un rol geostrategic esențial și sunt aliați cruciali în chestiunile cele mai arzătoare din epoca noastră, de la promovarea unui sistem internațional deschis și stabil, până la lupta împotriva efectelor schimbărilor climatice, insecurității alimentare și pandemiilor”, a precizat Departamentul de Stat într-un comunicat.

Ambasadoarea americană la ONU, Linda Thomas-Greenfield, se va deplasa la rândul său luna viitoare în Ghana și în Uganda, în timp ce directoarea Agenției americane de ajutor pentru dezvoltare Samantha Power a încheiat recent o deplasare în Kenya, vechi aliat al SUA, și în Somalia.

Antony Blinken va vizita Johannesburg și capitala Africii de Sud, Pretoria, între 7 și 9 august, apoi capitala Republicii Democratice Congo, Kinshasa, înainte de a se deplasa în Rwanda, care se confruntă cu intensificare a tensiunilor cu statul vecin congolez, care o acuză că îi susține pe rebelii „Mișcării de la 23 martie” (M23).

La Kigali, secretarul de stat american va face apel la eliberarea opozantului Paul Rusesabagina, care ispășește o pedeapsă de 25 de ani de închisoare.

Având statutul de rezident permanent american, Paul Rusesabagina a fost făcut celebru de filmul „Hotel Rwanda”, lansat în 2004, care prezintă cum acest hutu moderat a salvat sute de vieți în timpul genocidului din 1994.

Aceasta va fi cea de a doua deplasare a lui Blinken în Africa subsahariană de la începutul mandatului său. Anul trecut, el a efectuat vizite în Kenya, Nigeria și Senegal.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău