Antonio Guterres | Au mai rămas doi ani în care putem acționa pentru combaterea schimbărilor climatice

  • 11 Septembrie 2018 13:06
Antonio Guterres | Au mai rămas doi ani în care putem acționa pentru combaterea schimbărilor climatice

Omenirea mai are la dispoziție doi ani pentru a lua măsuri în scopul combaterii schimbărilor climatice fără să înfrunte ''consecințe dezastruoase'', a avertizat luni secretarul general al ONU, Antonio Gutteres, făcând apel la societatea civilă să ceară "explicații" liderilor planetei, informează AFP.

"Dacă lucrurile nu o vor lua într-o altă direcție până în 2020, riscăm (...) consecințe dezastruoase pentru oameni și sistemele naturale care ne susțin", a declarat Antonio Guterres.

Discursul său de la ONU are loc cu trei zile înaintea unei reuniuni mondiale inedite pe tema acțiunii climatice, care va reuni la San Francisco mii de politicieni, primari, reprezentanți al ONG-urilor și companiilor.

''Este imperativ ca societatea civilă - tineri, femei, sectorul privat, comunități religioase, științifice și mișcări ecologice din toată lumea - să ceară explicații liderilor'', a insistat secretarul general al Națiunilor Unite.

Zugrăvind un tablou sumbru al amenințărilor care apasă asupra lanțului alimentar și asupra accesului la apă, Guterres a punctat faptul că omenirea se "confruntă cu o amenințare existențială directă" și cu "cea mai mare provocare" din această epocă.

"Schimbările climatice acționează mai repede decât noi", a subliniat oficialul. "Avem instrumentele cu ajutorul cărora să ne eficientizăm acțiunile, dar ne lipsește, chiar și după Acordul de la Paris, autoritatea și ambiția pentru a face ceea ce trebuie făcut", a avertizat acesta.

Astfel, "trebuie să oprim defrișările, să reabilităm pădurile deteriorate și să ne schimbăm modul în care cultivăm". Este necesar, de asemenea, să revizuim "maniera în care asigurăm încălzirea, răcirea și iluminarea locuințelor noastre pentru a irosi cât mai puțină energie".

Antonio Guterres a reamintit că va organiza la ONU un summit mondial pe problema schimbărilor climatice în septembrie 2019, cu un an înaintea termenului limită impus de semnatarii Acordului de la Paris din 2015 pentru îndeplinirea angajamentelor climatice. 

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău