Antonio Guterres a vizitat Centrul de găzduire a refugiaților ucraineni de la Moldexpo: „Apelul meu puternic către comunitatea internațională este că e nevoie de sprijin masiv pentru R. Moldova”

  • 10 Mai 2022 12:28
Antonio Guterres a vizitat Centrul de găzduire a refugiaților ucraineni de la Moldexpo: „Apelul meu puternic către comunitatea internațională este că e nevoie de sprijin masiv pentru R. Moldova”

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a vizitat Centrul de găzduire a refugiaților ucraineni de la Moldexpo. Oficialul ONU s-a arătat impresionat de generozitatea moldovenilor în raport cu cetățenii moldoveni și a chemat comunitatea internațională să ofere un suport financiar masiv, transmite Radio Chișinău.

În cea de-a doua zi a vizitei sale în Rep. Moldova, Antonio Guterres, a mers la Centrul Moldexpo din Capitală. Oficialul ONU a discutat cu lucrătorii Centrului și s-a întreținut cu unii dintre refugiați. Antonio Guterres a inspectat spațiile în care sunt găzduiți refugiații și s-a documentat vizavi de condițiile de întreținere. Oficialul a declarat presei că este impresionat de generozitatea moldovenilor și a făcut apel la comunitatea internațională să ofere mai mult sprijin Rep. Moldova.

„95% dintre refugiați sunt găzduiți în casele moldovenilor. Moldovenii și-au deschis frontierele, dar și inimile și casele cu foarte multă generozitate. Dar Moldova este într-o situație foarte dificilă. Țara primește refugiați și se confruntă cu o criză economică foarte dramatică. Apelul meu puternic către comunitatea internațională este că e nevoie de sprijin masiv pentru Moldova. Trebuie să răspundem generozității lor cu aceeași generozitate. (...) Rep. Moldova este în prima liniile a riscurilor de securitate regionale.”

Secretarul General al ONU a numit „dramatică” situația cu care se confruntă Rep. Moldova, care face față unui val mare de refugiați și crizei economice, urmare a invaziei ruse în Ucraina. Antonio Guterres a spus că Rep. Moldova are nevoie de o susținere financiară masivă.

„În primul rând, Moldova are nevoie de un sprijin financiar masiv. Țara are o situație economică foarte complicată, prețurile la alimente, carburanți și energie au crescut dramatic. Oamenii din Moldova sunt martori la aprofundarea sărăciei. Țara se confruntă cu probleme economice și primind un număr atât de mare de refugiați, Moldova are nevoie de sprijin financiar masiv.”

În ajun, premierul Natalia Gavrilița a declarat că agențiile ONU au adunat 106 milioane de dolari în sprijinul refugiaților ucraineni din Rep. Moldova. Șefa Guvernului a afirmat că autoritățile moldovene și-ar dori ca acești bani să ajungă rapid și în volum suficient la destinație.

Numărul refugiaților din Ucraina, aflați în prezent în Rep. Moldova este de circa 90.000, dintre care peste 46.000 sunt copii. De la începutul ostilităților din Ucraina, Rep. Moldova a fost tranzitată de peste 420.000 de refugiați din țara vecină.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău