Antiterorism: Parlamentul francez a adoptat prelungirea unor măsuri controversate

  • 17 Decembrie 2020 19:55
Antiterorism: Parlamentul francez a adoptat prelungirea unor măsuri controversate

Parlamentul francez a adoptat joi prelungirea până la finalul lui iulie 2021 a măsurilor controversate din legea antiteroristă adoptată în 2017, numită 'Silt', informează AFP, potrivit Agerpres.

''Vizite domiciliare'', măsuri individuale de control, instaurarea unui perimetru de securitate și închiderea lăcașurilor de cult: aceste măsuri experimentate în ultimii trei ani sunt denunțate de către apărătorii libertăților publice, care acuză că ele sunt inspirate direct din starea de urgență.

Acest regim a fost pus în practică în seara atentatelor din 13 noiembrie 2015 de la Paris, până la adoptarea legii privind securitatea internă și lupta contra terorismului (Silt) în 2017.

Textul votat de parlamentarii francezi prevede extinderea până la 31 decembrie 2021, cu titlu experimental, a tehnicii 'algoritm' în materie de informații, inclusă în legea privind 'informațiile', adoptată în iulie 2015.

Guvernul a anunțat că acest text tranzitoriu este o prefață la ''noul proiect de lege care va fi ocazia de a dezbate pe fond aceste subiecte'' în prima jumătate a anului viitor, potrivit lui Marlene Schiappa, ministru delegat pentru afaceri interne.

În opinia Marlenei Schiappa, dispozițiile legii 'Silt' rămân ''absolut de actualitate'' întrucât amenințarea jihadistă a sporit brusc odată cu decapitarea profesorului Samuel Paty, la jumătatea lui octombrie în apropiere de Paris, și cu triplul asasinat de la o bazilică din Nisa, două săptămâni mai târziu.

Schiappa a spus că aceste măsuri combină ''eficacitatea acțiunii antiteroriste și protejarea libertăților''.

De la intrarea în vigoare a legii 'Silt' au fost create 603 perimetre de securitate, au fost închise opt moschei sau săli de rugăciune și au fost luate 351 de ''măsuri individuale de control administrativ și supraveghere''. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău