Anticorupție.md | Cum a ajuns Moldova în categoria statelor unde este amenințată libertatea pe internet (Revista presei)
-
15 Mai 2019 09:40
Revista presei - 15 mai 2019.
Ambasadorul Statelor Unite ale Americii (SUA) în Republica Moldova, Dereck J. Hogan, susține că a fost ținta campaniilor de dezinformare și atacuri personale îndreptate spre subminarea activității sale. În discursul ținut în cadrul evenimentului anual Media Policy Forum, Excelența Sa a vorbit despre importanța unei prese libere, informează Cotidianul. ”Chiar și în această perioadă scurtă de prezență în Moldova, eu, ca mulți alții dintre cei prezenți aici, am fost ținta campaniilor de dezinformare și atacuri personale îndreptate spre subminarea activității noastre și de aceea eu înțeleg dorința de a reduce la tăcere sau de a cenzura aceste voci corozive”, a subliniat Excelența Sa.
Portalul Sinopsis.info.ro scrie despre agenția rusă Sputnik și activitatea sa în Republica Moldova. ”Dacă pentru publicul român, propaganda rusă, prin intermediul agenției de presă Sputnik, promovează preponderent politicieni anti-sistem, mesaje anti-occidentale, conspiraționiste și/sau pro ruse, în Republica Moldova lucrurile sunt diferite. Aici, narativul Sputnik e axat pe acoperirea subiectelor de interes public, însă pe fundal împinge informații pozitive despre Rusia, promovează beneficiile economice și sociale ce le-ar aduce o cooperare mai strânsă cu Moscova, promovează Uniunea Eurasiatică, apără regimul de la Kremlin față de critici și atacă occidentul”, subliniază autorul analizei, George Bogdan Bătrîn. În concluziile formulate, se subliniază că Sputnik ”este bine foarte bine împământenit în spațiul mediatic moldovean și este evident că beneficiază de investiții substanțiale, relativ la mărimea Moldovei. Ca mijloc de propagandă, este greu de imaginat o poziție mult mai convenabilă în care s-ar putea afla”, mai notează portalul Sinopsis.
”Cum a ajuns Moldova în categoria statelor unde este amenințată libertatea pe internet”, titrează portalul Anticorupție.md, cu referire la o ședință a Clubului Jurnaliștilor de Investigație despre „Democrația și libertatea presei din Republica Moldova în contextul regional și internațional: discuție cu experți Freedom House”, organizată de Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova. „Această involuție se explică în mare prin polarizarea instituțiilor mass-media, în special în ajunul alegerilor parlamentare. O altă problemă a Moldovei rămâne concentrarea instituțiilor mass-media în mâinile câtorva persoane”, a declarat Gina S. Lentine, director de programe pentru Moldova și Ucraina în cadrul Freedom House. „Chiar dacă jurnaliștii din R. Moldova nu sunt supuși hărțuirii și intimidării ca în Rusia și Azerbaidjan, scorul diminuat a fost determinat de atitudinea critică a Guvernului față de jurnaliști, criticism urmat adesea de hărțuire sau pierderea locului de către aceștia”, a precizat experta.
Toate instanțele vor putea desfășura procese de judecată prin internet, adică la distanță, în procesele în care sunt judecați deținuții, fără ca aceștia să fie prezenți în sala de ședințe, mai scrie portalul Anticorupție.md. Consiliul Superior al Magistraturii a decis să permită instanțelor să utilizeze aplicația de teleconferință, pentru a reduce cheltuielile pentru transportarea deținuților și a ”eficientiza procesele cu participarea deținuților”. Apărători ai drepturilor omului spun că există riscuri de încălcare a dreptului deținuților la apărare.
”Un pumn în ochi: un funcționar public acuzat de violență fizică asupra unui minor”, își intitulează publicația Ziarul de Gardă un articol despre un minor de la Centrul de asistență specializată și de plasament temporar „Epitrop” din Călărași, care ar fi fost agresat de către șeful Direcției Asistenței Sociale și Protecție a Familiei din localitate. Cel puțin acest fapt reiese din declarațiile băiatului și din plângerea pe care a depus-o la organele de drept. Pe de altă parte, funcționarul neagă că ar fi lovit adolescentul. Conflictul s-ar fi iscat din cauza că minorul ar fi refuzat să caute un loc de muncă. În urma unui schimb de replici, funcționarul a aplicat forța și „l-a lovit cu pumnul la ochi”. Reporterul ZdG a reușit să-l găsească pe băiatul vizat în plângere, care a povestit cum s-a întâmplat totul, în prezența unei persoane abilitate. Pe de altă parte, șefa Centrului raional pentru Protecția Drepturilor Copiilor din Călărași a comunicat că a investigat cazul, reieșind din funcția pe care o deține și a declarat că șeful Direcției Asistenței Sociale nu l-a lovit pe băiat. Centrul „Epitrop” din or. Călărași oferă servicii de asistență specializată și de plasament temporar pentru copii – potențiale victime și victime ale abuzurilor. În cazuri speciale, acesta oferă și condiții de găzduire și de îngrijire temporară. Beneficiari ai Centrului sunt copii cu vârsta cuprinsă între 3 și 18 ani din raionul Călărași.