Anticorupție.md | „Chef al socialiștilor pe malul iazului, la Brăviceni, Orhei” (Revista presei)

  • 26 Mai 2021 09:40
Anticorupție.md | „Chef al socialiștilor pe malul iazului, la Brăviceni, Orhei” (Revista presei)

Revista presei - 26 mai 2021.

 „Parteneriat cu dictatorul: Dodon-Lukashenko” – este titlul editorialului semnat de Iulian Chifu pentru Adevărul. „Ultima enormitate a lui Lukashenko, care a deturnat un avion după o operațiune specială menită să aresteze un ziarist dizident care trăia în Occident, a adus în prim plan vizita și discursul lui Igor Dodon care, în lipsă de invitații internaționale și locuri în care să fie primit, a dat recent o fugă până la Minsk. Că e rizibil, e clar: Maia Sandu schimba avioanele între București, Kiev, Bruxelles, Paris, Berlin, în timp ce Dodon dădea o fugă la Tătuca belarușilor pentru a-i face temenele și a-i spune ritos că este o inspirație pentru întreaga lume (autocratică, dictatorială?) pentru modul în care a contracarat protestele masive pentru furtul alegerilor și a reprimat protestatarii pașnici și opoziția”, subliniază autorul și se întreabă: „Cam ce o fi fost în capul lui Dodon atunci? Pentru că deja alegerile anticipate erau iminente și pentru că știa foarte bine că orice vorbă a sa urma să se soldeze cu costuri prin asocierea cu Ultimul Dictator al Europei, cum e numit Lukashenko, căruia și Putin i-a spus că e cazul să iasă la pensie. Astăzi, după ultima ispravă nemaivăzută și inacceptabilă, Igor Dodon își încasează toate costurile și oprobiul public meritat. Pentru că, în campanie și în afara ei, orice asociere cu personaje neprizabile, controversate, darămite cu dictatori, și asta cu atât mai mult în afara responsabilităților oficiale, costă enorm la vot”.

Portalul Anticorupție.md relatează și publică înregistrări video de la un „Chef al socialiștilor pe malul iazului, la Brăviceni, Orhei”. Peste 50 de reprezentanții ai Partidului Socialiștilor au dat startul campaniei electorale pentru parlamentare, cu frigărui și zeamă de pește, pe malul iazului. Printre ei - liderul PSRM, Igor Dodon, și președinta Parlamentului Zinainda Grecianâi, care a fost însoțită de paza de stat. Socialiștii spun că au discutat strategia de campanie electorală și au împărțit sarcini pentru scrutin. În zonă, de asemenea,  au fost văzute echipaje ale Poliției. (…) Proprietarul, deputatul socialist Mihai Paciu a interzis jurnaliștilor prezenți la fața locului să filmeze și a insistat ca aceștia să părăsească zona, întrucât e propietate privată. Parlamentarul s-a îmbrâncit cu jurnaliștii, reușind să-i scoată de pe proprietatea sa. Deputatul Grigore Novac, singuru care a vorbit cu jurnaliștii, a spus că reprezentanții PSRM s-au adunat în aer liber, din cauza pandemiei, ca să respecte distanța, notează publicația.

Ambasadorul Lituaniei în Republica Moldova, Kęstutis Kudzmanas, a oferit un interviu pentru Europa Liberă, în care a subliniat că „geopolitica joacă un rol important în Republica Moldova deja de mai bine de 20-30 de ani și sunt forțe externe care trag Republica Moldova într-o direcție sau alta, însă voi trebuie să vă axați pe interesul național, pentru că asta este ceea ce contează. De exemplu, în Lituania cel mai mult pe noi ne interesează prosperitatea cetățenilor, securitatea națională. Da, noi avem partide și de stânga, și de dreapta, însă asta este politica, iar interesul nostru este bunăstarea cetățenilor și securitatea națională. În Republica Moldova, această geopolitică nu poate fi evitată, luând în considerare că este și Rusia cu interesele sale și interesul de a menține situația așa cum este cât mai mult posibil, însă puteți privi spre vecini, vedea ce vector au ales ei, ce vector a ales Lituania și unde stă ea acum, și unde stă Republica Moldova. Deci, puteți să deschideți ochii în acest sens. Cu toate că noi în niciun fel nu vrem să influențăm procesul electoral din Republica Moldova, oricum trebuie întotdeauna să țineți cont că Uniunea Europeană este foarte interesată de dezvoltarea socială, economică și a securității statului vostru”, a punctat diplomatul.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău