Anticorupție.md | „Calea Ferată din Moldova și șpăgile către Plahotniuc” (Revista presei)

  • 12 Noiembrie 2021 09:32
Anticorupție.md | „Calea Ferată din Moldova și șpăgile către Plahotniuc” (Revista presei)

„Evaluarea lui Alexandru Stoianoglo se amână o săptămână”, titrează Europa Liberă o relatare referitoare la decizia CSP de a da curs sesizării președintei Maia Sandu de a evalua activitatea procurorului general suspendat din funcție. „Reprezentanții opoziției contestă procedura, reproșându-le guvernanților că nici nu au demarat controlul activității lui Alexandru Stoianoglo că s-au și apucat să schimbe legea prin care să-i fie găsit un înlocuitor. Deputatul socialist Vasile Bolea este de părerea că aprecierea președintei Maia Sandu la adresa lui Stoianoglo „va fi luată în considerare și executată”. Președinta Maia Sandu, în sesizarea depusă, îi impută procurorului general suspendat „lipsa unor rezultate în combaterea criminalității și, în special, a corupției, existența unor bănuieli obiectiv justificate de utilizare a funcției în detrimentul interesului public”. (…) Și în mediul juriștilor declanșarea mecanismului de evaluare fără a fi făcute publice criteriile de apreciere nu este văzută cu îngăduință. Președinta Centrului de analiză și prevenire a corupției, Galina Bostan, împărtășește un asemenea punct de vedere. (…) „Pentru mine, sincer vorbind, nu este clar ce vor să facă. Fac declarații, dar de la declarații până la un document totuși este cale lungă, inclusiv și cu reforma, și cu evaluarea judecătorilor și procurorilor, să vedem conceptele, cum asta va avea loc”, a subliniat experta.

Membrii Consiliului Audiovizualului, demiși in corpore de Parlament, la numai o săptămână de la modificarea legislației” – scrie Gazeta de Chișinău. Publicația îl citează pe Ion Bunduchi, directorul executiv al Asociației Presei Electronice APEL, care observă că nu există nicio garanție că situația din audiovizualul moldovenesc se va ameliora în vreun fel, odată cu modificarea legii. Pe de o parte, expertul amintește că, în trecut, actuala opoziție spunea una și făcea alta. „Să ne amintim de vremurile când legislația interzicea ingerința politică, în special, la «Teleradio-Moldova», iar conducerea companiei afirma că merge strict pe lege. Dar nu trece mult timp și diriguitorii de acolo se regăsesc pe liste de partid, ajung în Consiliul municipal Chișinău, în Parlament”, punctează Bunduchi. Pe de altă parte, el admite că modificările ar putea știrbi din libertatea presei, menționând că acum totul depinde de competența și dedicația oamenilor care ajung în organele de reglementare să examineze și să facă regulile de joc în domeniul audiovizualului.

Și tot în Gazeta de Chișinău, Adrian Ciubotarul își întitulează editorialul „Despre puterea unor oameni de a strica lumea”, criticând politica de cadre a actualei guvernări PAS. „Știam, de exemplu, că PAS este partidul unui singur om, dar speram că nu va fi și partidul unei singure decizii. Evenimentele din ultima vreme ne arată că Maia Sandu mizează în continuare pe oameni care și-au demonstrat cu vârf și îndesat incompetența sau incapacitatea de a conduce, gestiona etc. (…) E bine să fii categoric și inflexibil, când faci opoziție la Plahotniuc și Dodon într-o țară cu principii morale atât de laxe ca RM. Dar nu e bine să insiști pe greșeli, numai pentru că sunt greșelile tale. Maia Sandu a schimbat o dată, în bine, istoria acestei țări. Dacă nu vrea să o mai schimbe o dată, în rău, ar trebui să-și revadă opțiunile. Mai ales că toate aceste opțiuni poartă un nume”, subliniază autorul.

Portalul Anticorupție.md publică o investigație despre „Calea Ferată din Moldova și șpăgile către Plahotniuc”. Compania conectată la fostul manager al Căii Ferate din Moldova, Iurie Topală, a rămas și astăzi unul dintre cei mai mari jucători pe piața transporturilor feroviare. Comisioanele dintr-o companie britanică erau redirecționate spre contul unei companii la o bancă implicată în furtul miliardului, unde avea cont și familia Plahotniuc. În 2019, Calea Ferată din Moldova a pierdut aproape jumătate din transporturi din cauza șpăgilor pretinse de fosta conducere a PDM de la Combinatul siderurgic din Galați, relatează Anticorupție.md.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău