Anticorpii împotriva COVID-19 durează până la 12 luni la 70 % dintre pacienții recuperați (studiu)
-
08 Iulie 2021 15:34
Anticorpii împotriva coronavirusului SARS-CoV-2 pot dura până la 12 luni la peste 70% dintre pacienții care s-au recuperat de COVID-19, potrivit unui studiu publicat de cercetători chinezi și preluat joi de mass-media locale, relatează EFE.
Studiul relevă că vaccinarea poate "restrânge efectiv răspândirea" coronavirusului, având în vedere că oferă un răspuns imunitar similar modului în care organismul uman generează anticorpi împotriva virusurilor vii.
Studiul a fost realizat de o filială a companiei farmaceutice Sinopharm - care produce două dintre vaccinurile aprobate de guvernul chinez - și de Centrul de Cercetare Translațională și Medicină al Universității Jiaotong, din Shanghai.
Pentru acest studiu au fost prelevate 1.800 mostre de plasmă convalescentă de la 869 de persoane care s-au recuperat de COVID-19 după 12 luni de la infectarea lor la Wuhan, orașul unde s-a detectat primul focar mondial de coronavirus în decembrie 2019.
Cercetătorii au verificat prezența și cantitatea în aceste mostre de RBDIgG, un tip de anticorp ce indică nivelul de imunitate împotriva virusului.
Potrivit rezultatelor, la 9 luni de la boală anticorpii s-au redus cu 64,3 % față de nivelul când pacienții au contractat virusul dar au rămas stabili până în luna a 12-a.
Răspunsul imunitar a fost mai puternic la bărbați decât la femei în primele etape ale infecției, însă diferența s-a estompat și a dispărut cu totul după 12 luni.
De asemenea, persoanele din categoria de vârstă 18 - 55 de ani au dezvoltat nivele mai ridicate de anticorpi.
Potrivit Grupului Național de Biotehnologie din China - filiala Sinopharm care l-a desfășurat - este vorba de cel mai extins studiu dintre cele realizate până acum pentru a verifica continuitatea răspunsului imunitar la pacienții recuperați de COVID-19.
Sursa: AGERPRES