Anticipate | Prioritățile concurenților electorali în domeniul economic: De la colhozuri la platforme industriale

  • 02 Iulie 2021 13:28
Anticipate | Prioritățile concurenților electorali în domeniul economic: De la colhozuri la platforme industriale

De la colhozuri la platforme industriale, de la economie fără emisii de CO2, la centrală electrică pe gaz, de la reducerea rolului statului în procesele economice la instituirea monopolului de stat în anumite sectoare. Acestea sunt promisiuni ale concurenților electorali la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Ce alte propuneri pentru domeniul economic au competitorii care doresc să ajungă în viitorul Parlament de la Chișinău, a aflat Cornel Ciobanu după ce a analizat programele lor electorale.

Unele programe electorale au fost scrise pe zeci de pagini, altele încap în câteva rânduri. Unii concurenți electorali fac analize exhaustive și propun soluții, alții consideră că o anumită decizie poate rezolva problemele din toate domeniile, în timp ce a treia categorie încă nu are un program electoral. În general, cei care și-au publicat programele, au ca priorități în domeniul economic dezvoltarea agriculturii, industrializarea și îmbunătățirea condițiilor pentru mediul de afaceri. 

Astfel, Partidul Acasă Construim Europa promite să instituie un impozit de 0% pentru profitul reinvestit, iar subvențiile în agricultură să fie acordate în termen de cel mult 3 zile.

Congresul Civic își propune să creeze un Fond suveran al bunăstării, unde să fie transferate toate bunurile statului și să fie instituit moratoriu asupra privatizărilor.

Blocul lui Renato Usatîi se pronunță pentru utilizarea unei părți a rezervelor valutare în calitate de investiții directe și aprobarea legislației care va permite utilizarea criptomonedei. De asemenea, propune că ministrul Agriculturii să fie ales de reprezentanții sectorului și să fie construit un „Oraș al vinului”, cu infrastructură dezvoltată și ca atracție turistică.

Partidul Șor se pronunță pentru fortificarea rolului statului în procesele economice. Mai promite întreprinderi de stat în fiecare raion, instituirea monopolului de stat la comercializarea produselor din tutun, alcool și carburanți. De asemenea, formațiunea promite că va crea colectivități agricole moderne – colhozuri.

PAS promite un șir de acțiuni pentru a crea condiții mai bune de activitate mediului de afaceri. Printre acestea ar fi reducerea controalelor și a birocrației, de-offshorizarea economiei, credite mai accesibile, majorarea fondului de subvenționare a agriculturii.

Blocul comuniștilor și socialiștilor își propune industrializarea economiei, astfel încât cota industriei în structura PIB să crească până la 18% în 2025, iar numărul angajaților din sector să se majoreze cu 20 mii. Totodată, ar urma să fie create platforme industriale în fiecare raion.

Partidul Democrat promite să reducă TVA pentru sectorul HoReCa la 5%, să digitalizeze toate serviciile și să subvenționeze plățile făcute on-line. La fel, achizițiile publice ar urma să fie organizate de o companie din Uniunea Europeană sau Statele Unite selectată prin concurs.

Platforma Demnitate și Adevăr vrea să tripleze fondul de subvenționare a agriculturii și să limiteze importul produselor care se produc și în Rep. Moldova. De asemenea, să fie creat un fond de garantare de cel puțin 5 miliarde de lei pentru acordarea creditelor întreprinderilor care nu dispun de gaj.

Partidul Unității Naționale intenționează să unifice Infrastructura cu România prin construcția de autostrăzi, dar și să construiască parcuri de procesare a produselor agricole în zona frontalieră pe Prut.

Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei se pronunță pentru diminuarea rolului statului în procesele economice, inclusiv din domeniul feroviar. În schimb, ar urma majoreze investițiile publice în infrastructură.

Și Alianța pentru Unirea Românilor promite autostrăzi, care s-ar interconecta cu cele din România. De asemenea, subvenții pentru agricultori de 2.500 de lei pentru hectar și sprijin la procurarea tehnicii agricole, dar și un program pentru susținerea tinerilor antreprenori.

Partidul Verde Ecologist își propune să dezvolte economia în paralel cu protejarea mediului. Astfel, formațiunea optează pentru dezvoltarea transportului ecologic, inclusiv fluvial, promovarea turismului intern.

Partidul Legii și Dreptății vrea să crească imaginea turistică a Republicii Moldova și promite să nu mai majoreze taxele și impozitele sectorului privat.

Partidul Puterea Oamenilor optează pentru atragerea mediului de afaceri în identificarea problemelor și soluțiilor cu care se confruntă economia, dar și pentru stimularea investițiilor publice.

Partidul Regiunilor susține că va elabora mecanisme pentru a sprijini industria și companiile strategice, dar și dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii și va ajuta agricultorii prin subvenții de la stat.

Partidul Patrioții Moldovei consideră că problemele Republicii Moldova în toate domeniile vor fi soluționate dacă va adera la Federația Rusă în urma unui referendum.

Partidul Schimbării se pronunță pentru eliminarea birocrației și a controalelor abuzive, eliminarea monopolurilor, retragerea etapizată a statului din procesele economice, dar și liberalizarea pieței muncii, ceea ce ar simplifica angajarea cetățenilor străini în Rep. Moldova.

Partidul Noua Opțiune Istorică vrea o economie fără emisii de Co2 și fără deșeuri solide, dar și pentru modernizarea sectorului financiar, fără a explica prin ce reforme

Amintim că organizația „Expert-Grup” a realizat o analiză a promisiunilor electorale ale concurenților la alegerile parlamentare din 11 iulie, concluzionând că o mare parte dintre acestea sunt populiste, sau practic imposibil de realizat într-un mandat de patru ani.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:0,51 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău