Anticipate | Principalele încălcări stabilite până acum de către Rețeaua europeană de monitorizare a alegerilor ENEMO

  • 30 Iunie 2021 13:50
Anticipate | Principalele încălcări stabilite până acum de către Rețeaua europeană de monitorizare a alegerilor ENEMO

Tendința autorităților de a favoriza anumiți concurenți electorali, utilizarea abuzivă a resurselor administrative, precum și acuzațiile de fraudare a voturilor sunt principalele încălcări stabilite până acum de către Rețeaua europeană de monitorizare a alegerilor ENEMO. Un raport preliminar al organizației mai arată că în Republica Moldova, există în continuare discursuri electorale care incită la ură. 

Reprezentanții ENEMO au constatat un debut lent al campaniei electorale, animat apoi de publicitate,  campanii pe rețele sociale și de întâlniri cu alegătorii. De multe ori, în timpul evenimentelor electorale nu au fost respectate regulile sanitare în pandemia de COVID-19, iar discursurile de ură nu lipsesc din această campanie electorală. Totuși, principalele îngrijorări se referă la folosirea resurselor administrative și tratamentul preferențial al autorităților pentru anumiți competitori electorali, spune șefa Misiunii Elena Nizharadze.

„ENEMO își exprimă îngrijorarea în legătură cu numărul de încălcări  raportate în desfășurarea campaniei electorale, inclusiv tendința de favorizare de către autoritățile publice a unor anumiți candidați, implicarea autorităților publice în campanie observate în regiuni, utilizarea abuzivă a resurselor administrative, acuzații de cumpărare a voturilor. Aceste probleme au un impact negativ asupra percepțiilor privind integritatea procesului electoral și ar putea afecta corectitudinea procesului electoral”, a declarat Elena Nizharadze. 

Reprezentanții misiunii ENEMO și-au exprimat îngrijorarea și pentru numărul de secții de votare deschise peste hotare, decizie, care în opinia lor, ar fi motivată politic și adoptată cu încălcarea regulilor. Organizația de monitorizare a alegerilor observă și faptul că Guvernul a alocat din fondul de rezervă doar 56 la sută din finanțarea cerută de CEC pentru cheltuielile estimate. În context, misiunea ENEMO este îngrijorată de impactul  pe care finanțarea insuficientă l-ar putea avea asupra procesului electoral.

Observațiile au fost făcute de către misiunea ENEMO în perioada 1-25 iunie.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău