Anticipate | Mai multe partide politice și-au prezentat programul electoral

  • 16 Iunie 2021 13:30
Anticipate | Mai multe partide politice și-au prezentat programul electoral

Partidul Patrioții Moldovei, care s-a lansat astăzi oficial în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 11 iulie propune organizarea unui referendum pentru intrarea Republicii Moldova în componența Federației Ruse. PAS și-a asumat angajamentul de a realiza platforma electorală a Maiei Sandul, Blocul comuniștilor și socialiștilor și-a prezentat prioritățile în domeniul sănătății, iar Partidul Democrat - oferta pentru angajații Ministerului de Interne.

Partidul Patrioții Moldovei vrea să ajungă la guvernare pentru a organiza un referendum privind intrarea Republicii Moldova în componența Federației Ruse. Liderul formațiunii Mihail Garbuz a declarat într-o conferință de presă că R. Moldova ar urma să fie subiect federal separat, menținându-și statutul de republică, guvernul și Parlamentul. Potrivit formațiunii, această soluție ar rezolva problema conflictului transnistrean, ar asigura resurse energetice ieftine și accesul produselor moldovenești pe piața rusă.

Partidul Acțiune și Solidaritate și-a asumat realizarea platformei electorale a președintei Maia Sandu în campania pentru prezidențiale. Reprezentanții formațiunii și-au prezentat oferta pentru mediul de afaceri care presupune, printre altele, stoparea controalelor abuzive, cota 0 la venitul reinvestit, eliminarea monopolurilor. PAS susține că va realiza programul Maiei Sandu care ține de activitatea Guvernului și Parlamentului.

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor și-a prezentat măsurile de dezvoltare a sistemului de sănătate din Programul său electoral. Acestea includ asigurarea completă a instituțiilor medicale cu personal calificat; aplicarea unor sisteme digitale și informaționale moderne în sfera asistenței medicale; propagarea modului sănătos de viață; perfecționarea sistemului de reabilitare a pacienților cu boli cronice.

Fostul ministru de Interne Alexandru Jizdan a prezentat oferta Partidului Democrat pentru angajații de la Interne și din domeniul securității. PDM se pronunță pentru dublarea salariilor tinerilor polițiști, asigurarea cu spațiu locativ, chirie, cheltuieli de transport și tichete de masă. Democrații consideră că aceste soluții vor reduce corupția din sistem.

Amintim că până acum Comisia Electorală Centrală a înregistrat 19 concurenți electorali - 17 partide și două blocuri electorale, iar alte cinci dosare depuse de trei partide și doi candidați independenți sunt în proces de examinare.

Pragul de acces în parlament este de 7 la sută pentru blocurile electorale, 5% pentru partide și 2% pentru candidații independenți.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău