Anticipate | În secțiile de votare va funcționa sistemul de înregistrare video

  • 02 Iunie 2021 16:47
Anticipate | În secțiile de votare va funcționa sistemul de înregistrare video

Comisia Electorală Centrală anunță că, în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie, în secțiile de votare, va funcționa sistemul de înregistrare video.

CEC a efectuat, în cadrul ședinței de astăzi, modificări la Regulamentul privind funcționarea Sistemului de înregistrare video în secțiile de votare. Potrivit acestora, sistemul, care nu are conexiune la rețeaua internet, va fi funcțional doar în ziua votării, de la pregătirile pentru deschiderea secției de votare până la finalizarea procesului de totalizare a rezultatelor votării de către membrii biroului electoral al secției de votare.

Potrivit CEC, sistemul dat reprezintă o măsură suplimentară de securizare și asigurare a transparenței procesului de votare, a operațiunilor electorale din ziua alegerilor, inclusiv împotriva eventualelor fraude electorale. Totodată, sistemul nu va fi utilizat în cadrul votării cu urna mobilă și al votării la locul aflării alegătorului.

„CEC reiterează că montarea camerelor video în secțiile de votare nu trebuie să compromită secretul votului. Instalarea și activitatea acestora nu va viza cabinele de vot, listele electorale, nu va afecta intimitatea alegătorilor și datele lor cu caracter personal. Imaginile nu vor fi transmise online, ci stocate pe un dispozitiv aparte, exclusiv în cazul unor eventuale litigii electorale, acestea vor putea fi utilizate în calitate de dovezi pentru examinarea și soluționarea lor”, mai precizează autoritatea electorală. 

Coaliția civică pentru Alegeri Libere și Corecte a propus recent ca la alegerile din 11 iulie să funcționeze sistemul de înregistrare video pe tot parcursul zilei votării și le cere autorităților măsuri pentru prevenirea transportului organizat al alegătorilor în ziua votării.

Organizațiile semnatare au făcut un demers către Comisia Electorală Centrală în care cer modificare în regim de urgență a Regulamentului privind funcționarea Sistemului de înregistrare video în secțiile de votare, astfel încât camerele video să funcționeze în ziua votării, de la demararea operațiunilor electorale preparatorii privind deschiderea secției de votare și până la finalizarea procesului de totalizare a rezultatelor votării de către membrii biroului electoral al secției de votare.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:1,54 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
14
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău