Anticipate | Aureliu Ciocoi: „Este important ca observatorii internaționali să ateste organizarea și desfășurarea exercițiului electoral într-o manieră liberă, transparentă și în conformitate cu principiile democratice”

  • 08 Iulie 2021 15:08
Anticipate | Aureliu Ciocoi: „Este important ca observatorii internaționali să ateste organizarea și desfășurarea exercițiului electoral într-o manieră liberă, transparentă și în conformitate cu principiile democratice”

Prim-ministrul în exercițiu, Aureliu Ciocoi, a avut astăzi o întrevedere cu Misiunea de observatori din partea Comunității Statelor Independente (CSI) pentru monitorizarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie curent. Delegația străină a fost condusă de Dmitri Kobițki, secretar general al Consiliului Adunării Interparlamentare a CSI, transmite Guvernul.

Prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, a salutat membrii Misiunii de observare la Chișinău, specificând că este în interesul Republicii Moldova ca procesul electoral să fie observat de cât mai multe misiuni internaționale de monitorizare. „Pentru noi este important ca observatorii internaționali să ateste organizarea și desfășurarea exercițiului electoral într-o manieră liberă, transparentă și în conformitate cu principiile democratice”, a declarat Aureliu Ciocoi.

Totodată, premierul ad-interim a asigurat că Guvernul își va onora obligațiunile financiare față de CEC în ceea ce privește alocarea sumei restante de 22,468 milioane de lei necesare pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate: „Vom face tot posibilul pentru a aloca mijloacele financiare necesare către CEC, fie până la ziua alegerilor, fie după. Însă, garantat banii restanți vor fi virați Comisiei Electorale Centrale”.

Șeful delegației, Dmitri Kobițki, a remarcat buna organizare a scrutinelor anterioare din Republica Moldova și a exprimat încrederea că și aceste alegeri vor fi desfășurate la nivelul standardelor democratice. Oficialul a declarat că Misiunea CSI include peste 130 de experți delegați în țara noastră pentru a monitoriza scrutinul. Aceasta va emite după 11 iulie concluzia sa cu privire la organizarea și mersul exercițiului electoral.

În altă ordine de idei, părțile au remarcat potențialul de dezvoltare a relațiilor socio-economice între Republica Moldova și Comunitatea Statelor Independente, prim-ministrul interimar pledând pentru intensificarea cooperării în domeniile comercial-economic, transport, agricultură, dar și cel umanitar.   

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:1,03 m/s
Fri
20
Sat
18
Sun
17
Mon
15
Tue
20
Arhivă Radio Chișinău