Antibioticele pot crește riscul de cancer de colon (studiu)

  • 08 Septembrie 2021 18:49
Antibioticele pot crește riscul de cancer de colon (studiu)

Consumul susținut de antibiotice pentru o perioadă de timp mai lungă poate duce la o creștere a riscului de îmbolnăvire de cancer al colonului într-un interval de timp de 5 până la 10 ani după aceea, conform unui nou studiu realizat pe mai mult de 40.000 de cazuri de cancer în Suedia, transmite Live Science.

Studii anterioare au arătat că antibioticele pot provoca modificări de durată ale microbiomului - comunitatea de microbi care trăiesc simbiont în tractul digestiv - iar aceste modificări pot favoriza apariția cancerului de colon. De această dată, în cel mai mare studiu epidemiologic pentru explorarea acestei legături, cercetătorii au ajuns la concluzia că riscul ridicat ar putea fi specific cancerelor din așa-numitul colon proximal, partea colonului care se conectează la intestinul subțire și pornește din partea inferior-dreaptă a abdomenului, notează Agerpres.

"Este foarte clar, atunci când ne uităm la date, că este limitat la colonul proximal sau colonul din partea dreaptă", a declarat coordonatorul acestui studiu, Sophia Harlid, specialistă în oncologie de la Universitatea Umea din Suedia. Riscul de cancer legat de consumul de antibiotice este mai mare în partea de început a colonului proximal, denumit colon ascendent, "care se extinde din zona inferioară spre cea superioară-dreaptă a abdomenului".

Persoanele care au luat antibiotice pentru mai mult de 6 luni se confruntă cu cel mai ridicat risc oncologic în colonul ascendent, cu 17% mai mare prin comparație cu persoanele care nu au luat deloc antibiotice, conform cercetării, publicată la începutul lunii septembrie în Journal of the National Cancer Institute.

Însă chiar și curele scurte de antibiotice sunt asociate unei creșteri a riscului de cancer de colon, deși mult mai mic decât în cazul persoanelor care au luat antibiotice timp de mai multe luni. Aceste date oferă un motiv în plus de prudență înainte de prescrierea antibioticelor, în afara problemei bacteriilor rezistente la aceste substanțe, conform lui Harlid.

Aceste noi date confirmă rezultatele unui studiu similar, dar mai mic, realizat în Marea Britanie și publicat în 2019 în jurnalul Gut. Studiul suedez "corespunde perfect rezultatelor altor studii care apar... ceea ce nu face decât să întărească ideea că există această asociere (între antibiotice și riscul de cancer de colon n.r.)", a declarat Dr. Cynthia Sears, coordonatoarea studiului britanic.

Însă este important de semnalat că aceste studii nu fac decât să identifice o corelație. Ele nu arată că antibioticele sunt direct răspunzătoare de cancerele de colon, a mai adăugat Sears, profesoară de medicină și oncologie la Școala de medicină a Universității Johns Hopkins și profesor de microbiologie moleculară și imunologie la Bloomberg School of Public Health.

"Suntem de părere că problema este distrugerea echilibrului microbiomului" și astfel unele bacterii infecțioase, precum Escherichia coli sau Klebsiella pneumoniae ajung să câștige proeminență, pe când în mod normal sunt ținute sub control de alți microbi, susține Sears. Acest lucru poate duce la apariția inflamației în colon, generând substanțe chimice reactive care pot afecta ADN-ul și pot genera tumori. În plus, căptușeala internă a intestinului poate deveni mai permeabilă, fapt care le permite bacteriilor să se infiltreze în pereții colonului, alături de niște structuri care poartă denumirea de biofilm. Studiile au sugerat că aproape toate cazurile de cancer al colonului ascendent - aproape 90% - sunt asociate cu aceste biofilme, conform lui Sears.

Colonul proximal ar putea fi mai vulnerabil la aceste schimbări pentru că în el ajung cea mai mare parte a antibioticelor din intestinul subțire, explică Sears. Apoi, pe măsură ce aceste medicamente se deplasează prin colon, moleculele lor se descompun constant. Acest mecanism trebuie studiat în continuare, dar deocamdată, noul studiu întărește ipoteza că există o legătură între antibiotice și cancerul de colon, a mai adăugat ea.

Noul studiu a folosit date din Registrul de Cancere Colorectale al Suediei pentru a identifica zeci de mii de pacienți care au primit acest diagnostic între anii 2010 și 2016. Datele din Registrul suedez al medicamentelor prescrise au permis identificarea consumului de antibiotice al acestor pacienți între anii 2005 și 2016, pentru a verifica dacă există vreo corelație. Apoi, datele pacienților bolnavi de cancer au fost comparate cu datele altor 200.000 de suedezi sănătoși din punct de vedere oncologic, din populația generală.

Echipa a identificat o corelație clară între consumul de antibiotice și cancerul în colonul ascendent, dar nu au remarcat o astfel de legătură pentru cancerele apărute în colonul distal (rectum).

Cercetătorii au dorit să identifice de ce antibioticele influențează apariția cancerului în colonul ascendent. Pentru acest lucru, au căutat în registrul medicamentelor prescrierile de hipurat de metenamină - un medicament folosit pentru prevenția infecțiilor urinare la persoanele care suferă des de această afecțiune.

Deși are proprietăți antibacteriene, acest medicament nu afectează microbiomul intestinal pentru că se activează doar dacă urina este foarte acidă, a explicat Harlid. Astfel, pornind de la teoria că antibioticele cresc riscul de cancer pentru că distrug flora bacteriană din intestine, hipuratul de metenamină nu ar trebui să prezinte un risc similar. După analiza tuturor datelor disponibile echipa a confirmat această ipoteză de studiu: doar antibioticele care afectează microbiomul intestinal prezintă o legătură cu cancerul de colon, nu și hipuratul de metenamină.

Aceste rezultate confirmă existența legăturii dintre antibiotice și cancerul de colon, însă și acest studiu are anumite limite. Spre exemplu, seturile de date nu au inclus informații cu privire la regimul alimentar al indivizilor din studiu, dacă erau sau nu fumători și dacă consumau sau nu alcool - toți factori de risc pentru cancerul de colon.

În următorii ani echipa dorește să realizeze un studiu și mai mare, odată ce vor fi acumulate mai multe date, pentru a observa dacă anumite subtipuri de cancer de colon sunt mai puternic asociate consumului prelungit de antibiotice decât altele.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
-0,6
Cer acoperit de nori
Umiditate:96 %
Vint:5,66 m/s
Sat
1
Sun
3
Mon
3
Tue
3
Wed
4
Arhivă Radio Chișinău