Anthony Fauci a câștigat un prestigios premiu israelian, în valoare de 1 milion de dolari, creat de un om de afaceri născut în România

  • 16 Februarie 2021 18:15
Anthony Fauci a câștigat un prestigios premiu israelian, în valoare de 1 milion de dolari, creat de un om de afaceri născut în România

Anthony Fauci, cel mai cunoscut specialist în imunologie din Statele Unite, a fost desemnat luni câștigător al unui prestigios premiu academic israelian, Dan David Prize, în valoare de 1 milion de dolari și creat de un regretat om de afaceri și filantrop israelian născut în România, pentru activitatea pe care medicul american a desfășurat-o în domeniul sănătății publice pe durata crizei sanitare provocate de pandemia de coronavirus, informează DPA, potrivit Agerpres.

Dan David Prize i-a fost atribuit imunologului Anthony Fauci în domeniul "Sănătate publică", a anunțat prin intermediul unui comunicat fundația care atribuie acest premiu.

Premiul Dan David este acordat anual în trei categorii - trecut, prezent și viitor -, fiecare valorând 1 milion de dolari. Anthony Fauci a fost premiat la categoria "prezent".

Ceilalți laureați ai premiului Dan David din acest an sunt următorii: istoricii în sănătate și medicină Alison Bashford, Katharine Park și Keith Wailoo, în domeniul "Istoria în Sănătate și Medicină"; și trei pionieri ai imunoterapiilor anti-cancer, Zelig Eshhar, Carl June și Steven Rosenberg, în domeniul "Medicină moleculară".

În comunicatul oficial, comitetul care atribuie premiile Dan David l-a lăudat pe Anthony Fauci pentru "contribuția sa excepțională la cercetările împotriva HIV" și pentru "salvarea a milioane de vieți în țările în curs de dezvoltare".

Imunologul american a fost recompensat și pentru "felul în care a condus National Institute of Allergy and Infectious Diseases și, în special, pentru eforturile depuse în vederea recunoașterii oficiale a unor abordări noi, precum vaccinurile bazate pe tehnica ARN mesager, care sunt administrate astăzi unor milioane de oameni din lumea întreagă; și pentru curajul cu care a apărat știința în fața opoziției neinformate pe durata dificilei crize provocate de pandemia de COVID-19".

Laureații premiilor Dan David din acest an vor fi omagiați în cadrul unui eveniment online, care va avea loc în luna mai.

Laureații premiului Dand David donează 10% din valoarea acestor premii pentru a finanța bursele oferite unor cercetători absolvenți sau înscriși la studii post-universitare și care activează în domeniile lor de activitate.

Acest premiu a fost creat de omul de afaceri și filantropul Dan David în 2002. Printre laureații edițiilor precedente se numără scriitoarea canadiană Margaret Atwood și cineaștii americani Ethan și Joel Cohen.

Dan David s-a născut într-o familie evreiască din București, în anul 1929. S-a alăturat mișcării Tineretul Sionist la vârsta de 16 ani. După ce a studiat economie și metodologii tehnice la Universitatea din București, a lucrat pentru Radio-Televiziunea Română și a devenit fotograf de presă. Arestat și anchetat de fosta Securitate pentru activitățile sioniste din tinerețe, a reușit să părăsească România în 1960 și s-a stabilit la Paris, înainte de a se muta în Israel.

Cu ajutorul unui împrumut de 200.000 de dolari luat de la un verișor, Dan David a cumpărat franciza Photo-Me International, specializată în cabine de fotografiere automată, cu care a avut mare succes. A deschis filiale în Israel, Spania, România și Italia. Atunci când era copreședinte al grupului Photo-Me în 1999, acțiunile lui valorau 210 milioane de lire sterline.

În 2000, a înființat Dan David Foundation, care, alături de Universitatea Tel Aviv, atribuie în fiecare an începând din 2002 premiul care îi poartă numele, acordat unor cercetători cu rezultate remarcabile în știință, tehnologie, cultură și bunăstare socială.

Dan David a murit la Londra pe 6 septembrie 2011 la vârsta de 82 de ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
16,63
Nori împrăștiați
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Wed
18
Thu
16
Fri
20
Sat
22
Sun
23
Arhivă Radio Chișinău