ANSP: Tumorile maligne constituie cea de-a doua cauză a mortalității în Republica Moldova

  • 03 Februarie 14:10
ANSP: Tumorile maligne constituie cea de-a doua cauză a mortalității în Republica Moldova

În Republica Moldova, tumorile maligne constituie cea de-a doua cauză a mortalității după maladiile cardiovasculare. Cel mai frecvent diagnosticat este cancerul mamar, colorectal, de prostată, al pielii și al traheii – peste 52% din numărul total de tumori maligne. Datele sunt prezentate de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică în contextul Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului, care este marcată anual pe 4 februarie, transmite IPN.

Potrivit ANSP, în anul 2022, mortalitatea prin tumori maligne a constituit 225,8 cazuri la 100 de mii de locuitori, comparativ cu 221,2 cazuri în anul 2021.

Specialiștii atenționează că o treime din decesele prin cancer sunt provocate de consumul de tutun, indicele masei corporale mărit, consumul de alcool, consumul mic de fructe și legume și lipsa activității fizice. De asemenea, virusurile hepatitei B și C, papilomavirusul uman (HPV) ș.a. cresc substanțial riscul de cancer, cum ar fi cancerul de col uterin și de ficat.

„Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este mult mai mult decât un eveniment calendaristic. Este o campanie desfășurată pe mai mulți ani, având ca scop creșterea expunerii, implicarea extinsă și, în final, generarea unui impact semnificativ. Împreună, este timpul să reducem decalajul în îngrijirea cancerului”, precizează ANSP.

Cancerul este a doua cauză de deces la nivel mondial, reprezentând aproape 1 din 6 decese la nivel global. În regiunea europeană, în anul 2022 s-au înregistrat peste 1,3 milioane de decese ale persoanelor diagnosticate cu cancer.

Prevenirea primară, depistarea precoce și cercetarea, inclusiv cea comportamentală – sunt recunoscute de către Organizația Mondială a Sănătății drept factori-cheie pentru dezvoltarea unei strategii eficiente de sănătate publică pentru controlul cancerului. Potrivit specialiștilor din sănătate, până la 3,7 milioane de vieți ar putea fi salvate în fiecare an prin strategii adecvate de prevenire, depistare precoce și tratament calitativ în timp util.

Riscul apariției cancerului poate fi redus prin evitarea consumului de tutun și a consumului nociv de alcool, dar și prin abordarea unei alimentații sănătoase și menținerea greutății corporale optime. Este recomandată activitatea fizică regulată, vaccinarea împotriva HPV și a hepatitei B, evitarea expunerii la radiațiile ultraviolete și ionizante, precum și limitarea expunerii la poluarea aerului exterior și a celui interior.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:5,14 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău