ANSP: Riscul de răspândire a rujeolei este mare
-
11 Decembrie 2023 18:09
În contextul confirmării a două cazuri de rujeolă pe teritoriul țării, populația, inclusiv prin intermediul instituțiilor de învățământ, este informată cu privire la pericolele răspândirii infecției, dar și cu privire la măsurile de prevenire. Reprezentanții Agenției Naționale pentru Sănătate Publică atenționează că rujeola este extrem de contagioasă, se transmite pe cale aeriană de la persoana bolnavă, iar copiii nevaccinați riscă să dezvolte complicații, printre cele mai frecvente fiind laringita, pneumonia și meningita.
Contactat de IPN, directorul adjunct al ANSP, Veaceaslav Guțu, a declarat că recent a fost confirmat un caz de rujeolă la un copil din municipiul Soroca, revenit din Federația Rusia. De la acesta s-a mai molipsit un minor. Niciunul din cei doi nu era vaccinat împotriva rujeolei. Copiii deja au fost externați, fiindu-le recomandat să evite contactele cu alte persoane.
Rata vaccinării împotriva rujeolei la copiii ce au împlinit vârsta de un an este de 84,2%, în timp ce Organizația Mondială a Sănătății recomandă nu mai puțin de 95%. O singură doză de vaccin asigură prevenirea bolii în proporție de 97%. Riscul de răspândire a infecției este mult mai mare dacă este vorba nu de cazuri individuale, ci de comunități care nu sunt imunizate.
„Le recomandăm tuturor familiilor care au copii nevaccinați să analizeze foarte bine și să cântărească foarte bine importanța vaccinării. În acest context să ia legătura cu medicul de familie și să discute despre procesul de vaccinare, deoarece ei ar putea să-i ajute să ia o decizie de vaccinare a copiilor. În cazul în care părinții au copii nevaccinați le recomandăm cu certitudine să întreprindă toate măsurile ca să protejeze copiii, deoarece riscul de răspândire este destul de mare”, a notat Veaceaslav Guțu.
Rujeola se manifestă prin febră înaltă, ochi inflamați, frică de lumină, lăcrimare, eliminări din nas, tuse uscată, iar în a treia sau a patra zi de boală se asociază cu pete roșii la nivelul pieii, care apar inițial în regiunea feței și a gâtului, iar apoi se extind pe tot corpul.
În unele instituții de învățământ, părinții au fost rugați să prezinte certificate de la medicul de familie cu privire la vaccinurile administrate copiilor. Reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării au precizat pentru IPN că un ordin în acest sens nu a fost emis, însă instituțiile educaționale pot solicita astfel de date.