ANSP: Peste o sută de cazuri de gripă de la începutul sezonului, iar un copil a murit la cinci zile de la diagnosticare

  • 13 Ianuarie 2020 13:01
ANSP: Peste o sută de cazuri de gripă de la începutul sezonului, iar un copil a murit la cinci zile de la diagnosticare

Primul deces provocat de gripă în 2020 a fost înregistrat în municipiul Chișinău. Este vorba despre un copil în vârstă de cinci ani care a venit în Republica Moldova din Federația Rusă. Potrivit reprezentanților Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, băiatul nu era vaccinat împotriva gripei și suferea de unele maladii. Din cauza complicațiilor, băiatul a decedat la câteva zile de la spitalizare. Relatează Aliona Savca

Familia băiatului a venit în Republica Moldova în data de 30 decembrie 2019. A doua zi s-a adresat la Unitatea Primiri Urgențe a Institutul Mamei și Copilului, însă a refuzat internarea. După ce starea copilului s-a agravat, acesta a fost internat în spital unde i-a fost confirmată prezența virusului gripal A(H1N1), spune șeful secției Supraveghere Epidemiologică a Gripei din cadrului Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Ștefan Gheorghiță.

„Cazul acesta a fost confirmat pe data de 3 ianuarie A(H1N1). Copilul a avut și alte maladii concomitente. I-a fost prescris și administrat tratamentul respectiv, inclusiv, tratamentul specific pentru gripa sezonieră. Cu regret, copilul nu a putut fi salvat.”

Ștefan Gheorghiță a informat că pe teritoriul Republicii Moldova circulă trei tipuri de viruși gripali: A(H1N1), A(H3N2) și virusul gripal de tip B. Doar în prima săptămână a acestui an, au fost înregistrate 37 de cazuri de gripă sezonieră.

„Conform datelor parvenite din teritorii în sezonul gripal 2019-2020, la data de 5 ianuarie, anul acesta, au fost înregistrate 102 cazuri de gripă sezonieră. Majoritatea cazurilor sunt înregistrate în municipiul Chișinău. Dacă ne referim la infecții respiratorii acute virale, morbiditatea este la un nivel scăzut. Conform datelor epidemiologice, în comparație cu sezonul anului trecut este o micșorare cu 25%”.

Pentru evitarea îmbolnăvirilor cu gripă sau depistarea precoce, epidemiologii recomandă populației să nu recurgă la autotratament și să se adreseze la medic la apariția primelor simptome de boală compatibilă cu gripa. De asemenea este necesar de a izola bolnavii la domiciliu, iar în caz de necesitate să fie spitalizați. Sezonul gripal durează din luna octombrie până în luna mai.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
1,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Sat
5
Sun
4
Mon
3
Tue
2
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău