ANSP: În Republica Moldova, nu a fost raportat niciun caz de hepatită severă

  • 11 Mai 11:30
ANSP: În Republica Moldova, nu a fost raportat niciun caz de hepatită severă

Agenția Națională pentru Sănătate Publică a anunțat că continuă supravegherea situației privind cazurile de hepatită severă de etiologie necunoscută în rândul copiilor și precizează că, în Republica Moldova, nu a fost raportat, până în prezent, niciun caz cu semne sau simptome similare celor înregistrate în alte state, comunică MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, cazurile de hepatită identificate în țara noastră s-au manifestat clinic cu icter și simptome gastro-intestinale, inclusiv dureri abdominale, diaree, vomă, scrie sursa citată

O creștere a cazurilor de hepatită acută severă de etiologie necunoscută în rândul copiilor a fost raportată pentru prima dată de Marea Britanie către sistemul de notificare al Regulamentului Sanitar Internațional al OMS, la 5 aprilie 2022. În urma acestei alerte, mai multe țări din Uniunea Europeană, Spațiul Economic European (UE/SEE), Statele Unite și alte țări au raportat astfel de cazuri.

Conform datelor raportului Centrului European de Control al Bolilor, la nivel mondial, au fost raportate circa 300 de îmbolnăviri. Majoritatea celor afectați sunt copii cu vârste cuprinse între o lună și 16 ani. Virușii obișnuiți care provoacă hepatită virală acută (virusurile hepatice A, B, C, D și E) nu au fost detectați în niciunul dintre aceste cazuri.

Specialiștii recomandă părinților respectarea bunelor practici de igienă generale, inclusiv igiena mâinilor, curățarea și dezinfectarea suprafețelor în locurile frecventate de copii. Totodată, părinții și însoțitorii copiilor sunt îndemnați să fie atenți la semnele hepatitei acute (apariția icterului - culoarea galbenă a feței și mucoasei ochilor, urina întunecată la culoare), semnele gastro-intestinale (greață, vărsături, diaree, dureri abdominale) premergătoare apariției icterului și să se adreseze la medicul de familie sau la serviciul de urgență, la primele simptome.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
3,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:85 %
Vint:3,09 m/s
Tue
4
Wed
2
Thu
2
Fri
1
Sat
2
Arhivă Radio Chișinău