ANSP: Elevii suferă de boli ale sistemului osteoarticular pentru că nu sunt așezați corect în bănci

  • 14 August 2021 10:31
ANSP: Elevii suferă de boli ale sistemului osteoarticular pentru că nu sunt așezați corect în bănci

Circa jumătate din copiii din instituțiile de învățământ din țară nu sunt așezați corect la mese. Potrivit specialiștilor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, necorespunderea înălțimii mobilierului cu talia copiilor este unul din factorii care a condiționat diagnosticarea printre elevi a bolilor sistemului osteo-articular, ale mușchilor și țesutului conjunctiv, transmite IPN.

Datele statistice relevă că pe parcursul anului 2020, deși elevii au lipsit din instituții din motivul pandemiei prin COVID-19, nivelul morbidității prin bolile sistemului osteoarticular, ale mușchilor și țesutului conjunctiv printre copiii din instituțiile de învățământ primar, gimnazial și liceal a constituit 16,8 cazuri la o mie de copii. În clasamentul structurii morbidității generale, bolile sistemului osteoarticular, ale mușchilor și țesutului conjunctiv ocupă locul patru.

ANSP precizează că un alt factor care influențează starea de sănătate a elevilor este necorespunderea normelor sanitare ale regimului de studiu cum ar fi numărul de ore incluse în orarul lecțiilor și a programelor de studii. Acestea determină apariția în rândurile elevilor a bolilor ochilor și anexelor sale. În rândul elevilor, în perioada anului 2020, au fost diagnosticate 44,1 cazuri la o mie de copii. În structura morbidității generale aceste boli ocupă locul trei.

În acest context, ANSP a elaborat norme sanitare privind dotarea sălilor de studii cu mobilier, care să corespundă taliei elevilor și a cerințelor față de orarul lecțiilor. Totodată, specialiștii vin cu un apel către agenții economici producători de mobilier școlar să respecte strict prevederile legale în scopul diminuării nivelului morbidității prin bolile sistemului osteoarticular și ale mușchilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:3,09 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
18
Arhivă Radio Chișinău