ANSP avertizează: Risc ridicat de apariție a holerei și a bolilor diareice acute

  • 16 Iunie 2023 10:27
ANSP avertizează: Risc ridicat de apariție a holerei și a bolilor diareice acute

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) monitorizează continuu situația epidemiologică creată în urma distrugerii barajului de acumulare a apei de la Nova Kahovka, de pe râul Nipru, Ucraina și informează cu privire la riscul de apariție a cazurilor de holeră și altor boli diareice acute (BDA). Ca urmare a inundațiilor în anumite regiuni ale țării vecine (Ucraina) există un risc semnificativ de apariție a maladiilor transmise prin apă, cum ar fi holera, febra tifoidă și boli transmise de rozătoare: leptospiroza și tularemia. Conform ultimiEor informații, până în prezent în Ucraina nu a fost înregistrat niciun caz de holeră, se arată într-un comunicat al ANSP.

Totodată, se menține riscul ridicat de apariție a cazurilor indigene și de import a holerei și altor BDA în țară, din cauza migrației intense a populației.

ANSP menționează că anual, în perioada lunilor mai – septembrie, autoritățile medicale monitorizează săptămânal evoluția procesului epidemic la holeră și alte boli diareice acute (BDA) în scopul depistării precoce a semnelor de agravare a situației epidemiologice, atât în rândul populației, cât și în obiectivele mediului ambiant (râuri, lacuri, iazuri etc.).

Conform rezultatelor, în primele 2 săptămâni de la inițierea monitorizării (29.05-11.06.2023) în republică au fost înregistrate 645 cazuri de boli diareice acute, inclusiv 395 cazuri în rândul copiilor. Dintre acestea, supuse examenului bacteriologic la Vibrionul holeric au fost 53 de persoane, toți fiind cu rezultatul negativ. Din obiectivele mediului ambiant au fost recoltate – 89 probe de apă, în 15 probe a fost depistate vibrionul neholerigen, care nu cauzează holera, dar poate provoca boli diareice acute.

Holera este o boală infecțioasă acută din grupul infecțiilor intestinale, provocată de vibrioni (clasic, El-Tor, non-O139), care pătrund în organismul uman prin tractul digestiv, manifestându-se clinic prin simptome de deshidratare, crampe sau convulsii musculare, diaree și vome repetate, ce duc la dereglări circulatorii și ale metabolismului hidrosalin.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică atenționează persoanele care vor călători în regiunea Odessa sau litoralul Mării Negre să respecte recomandările autorităților locale privind locurile admise de recreere și pescuit, de utilizare a surselor sigure de apă potabilă.

În cazul apariției semnelor clinice de BDA nu se permite autotratamentul, mai ales când aceste simptoame se dezvoltă la copii. Recomandarea de bază este consultarea de urgență a medicului pentru prescrierea tratamentului argumentat și adecvat în scopul evitării consecințelor nedorite.

Pentru prevenirea holerei și altor BDA, persoanele care vor călători în regiunile menționate este necesar să respecte următoarele reguli:

  • spălarea mâinilor cu săpun după veceu și înainte de masă, până la pregătirea bucatelor; controlați acest lucru la copii;
  • spălarea abundentă sub apă curgătoare a fructelor și legumelor ce se folosesc fără prelucrare termică;
  • excluderea din alimentație a produsele alimentare ușor alterabile cu termeni expirat sau de calitate negarantată (vizual, organoleptic);
  • evitarea consumul de apă, gheață sau produse alimentare dacă nu sunteți siguri că ele sunt inofensive;
  • evitarea procurării produselor alimentare în locurile neautorizate, fără condiții de păstrare;
  • respectarea regimului de prelucrare termică a produselor alimentare și termenii de păstrare;
  • prevenirea pătrunderii în casă, mai ales la bucătărie a muștelor, insectelor de bucătărie, șoarecilor.
Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:0 m/s
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău