ANSP atenționează asupra riscurilor pentru sănătate care ar putea fi cauzate de inundațiile din ultimele zile

  • 17 Septembrie 16:10
ANSP atenționează asupra riscurilor pentru sănătate care ar putea fi cauzate de inundațiile din ultimele zile

Agenția Națională pentru Sănătate Publică informează populația despre riscurile pentru sănătate asociate inundațiilor din ultimele zile și recomandă respectarea unor măsuri de prevenție esențiale pentru a evita apariția bolilor cauzate de contaminarea apei sau a alimentelor.

Potrivit informației preliminare, circa 100 de fântâni publice și individuale au fost inundate (Cantemir, Leova, Hîncești).

Ploile abundente și inundațiile duc la înrăutățirea calității apei din fântâni și izvoare, la poluarea legumelor și fructelor de pe terenurile agricole, provocând riscul declanșării și răspândirii bolilor diareice acute, hepatitei virale A și altor afecțiuni gastro-intestinale, ca rezultat al contaminării apei din apeducte și fântâni în urma deteriorării sistemelor de canalizare, deversarea apelor reziduale menajere, inundarea latrinelor și revărsarea conținutului lor.

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, BDA sunt boli provocate de bacterii și virusuri, care se transmit omului sănătos prin apă, produse alimentare și diferite obiecte contaminate. Semnele de boală comune ale BDA sunt: slăbiciune generală, grețuri, vome, pierderea poftei de mâncare, dureri abdominale, diaree, temperatură înaltă, frisoane, dureri de cap, amețeli, discomfort fizic, epuizare.

Pentru a reduce riscurile epidemiologice în urma ploilor torențiale și a inundațiilor, Agenția Națională pentru Sănătate Publică vine cu recomandări.

Recomandări generale pentru populație:

  • consumați apă potabilă numai din surse sigure (apeduct), apă fiartă sau apă îmbuteliată;
  • spălați bine sub apă curgătoare fructele și legumele înainte de a le consuma;
  • prelucrați termic produsele alimentare;
  • evitați să consumați produse alimentare nesigure;
  • utilizați materie primă și apă potabilă sigură la prepararea bucatelor;
  • aveți grijă să vă spălați pe mâini înainte de a găti și de a consuma alimentele, să curățați ustensilele, suprafețele și să utilizați materie primă igienizată;
  • la apariția primelor semne de boală (precum diaree, vome/vărsături, febră sau dureri abdominale), consultați imediat medicul. Evitați autotratamentul.

Recomandări generale pentru Autoritățile Publice Locale:

  • aprovizionarea instituțiilor de educație, medicale, rezidențiale cu produse alimentare și apă potabilă sigură;
  • curățarea și dezinfecția făntânilor și a izvoarelor inundate, utilizarea apei numai după rezultatele controlului conținutului de clor rezidual;
  • salubrizarea localităților, în special evacuarea nămolului de pe străzi și din curțile instituțiilor preșcolare și școlare, cu interzicerea accesului copiilor pe teritoriile lor timp de circa 17-20 zile.
  • spălarea și dezinfectarea rețelelor de apeducte afectate;
  • evacuarea apei și nămolului din fântânele comunale de mină cu dezinfectarea ulterioară a lor. Depozitarea nămolului evacuat în locuri special amenajate;
  • informarea promptă a populației privind situația meteo curentă și cea prognozată și măsurile de prevenire a riscurilor pentru sănătate, etc.

Se estimează că precipitațiile vor începe să scadă din 17 septembrie 2024, dar riscurile de inundații vor persista până când nivelul apei va reveni la normal.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
20
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău