ANSP a atenționat asupra alergiilor sezoniere în contextul pandemiei COVID-19

  • 16 August 2020 12:25
ANSP a atenționat asupra alergiilor sezoniere în contextul pandemiei COVID-19

 În perioada lunilor august-octombrie, conform calendarului polenic al Republicii Moldova, are loc înflorirea ambroziei, pelinului, lobodei și a cânepei. Luând în considerare această particularitate locală, precum și pandemia actuală de COVID-19, este foarte important să fie făcută diferența dintre simptomele caracteristice alergiilor și ale infecției cu virusul SARS-CoV-2, transmite MOLDPRES cu referire la Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP).

„În această perioadă, care coincide cu înflorirea plantelor sezoniere, la persoanele predispuse la alergii pot apărea următoarele manifestări clinice: strănutul; obstrucția nazală;  pruritul nazal și ocular; lacrimațiile; tusea; respirația dificilă; astmul bronșic”, au explicat surse de la ANSP.

Potrivit specialiștilor, diagnosticul alergiilor sezoniere se confirmă în baza manifestărilor clinice și a testelor paraclinice, care indică severitatea maladiei alergice sezoniere. Tratamentul alergiilor este destul de complex și se prescrie de către specialiștii alergologi în baza rezultatelor de laborator, manifestărilor clinice și a particularităților individuale etc.

De asemenea, conform studiilor disponibile până în prezent, reacțiile alergice nu au fost identificate drept un factor de risc major pentru infecția cu SARS-CoV-2 sau pentru un debut mai grav și complicații severe ale COVID-19. Pe de altă parte, astmul sau reacțiile alergice severe fac parte din afecțiunile cronice ale plămânilor care predispun la dezvoltarea complicațiilor și formelor severe de infecție.

Nu există nici un motiv pentru care persoanele ce suferă de reacții alergice la polen să se autoizoleze odată cu apariția simptomelor sezoniere caracteristice similare infecțiilor respiratorii acute. „Ei trebuie să urmeze tratamentului antialergic prescris de medic, să evite maximal posibil contactului cu alergenul și în cazul în care simptomele se agravează: apare febră sau dificultăți progresive de respirație, să apeleze de urgență serviciul 112 pentru a exclude infectarea cu COVID-19”, au relevat experții Agenției pentru Sănătate Publică.

Medicii sanitari  atenționează că, pentru a preveni apariția semnelor clinice, persoanele alergice trebuie să evite sau să reducă plimbările în apropierea plantelor alergene. De asemenea, se recomandă spălatul frecvent pe mâini și față, schimbarea hainelor după plimbare, aerisirea și igienizarea locuinței. Pentru a evita pătrunderea polenului în ochi și nas  se recomandă purtarea măștilor de protecție individuală și a ochelarilor. De asemenea, ANSP îndeamnă Autoritățile Publice Locale să se implice activ în distrugerea plantelor ce provoacă reacții alergice.

Circa 20 – 30% din populația de pe glob raportează simptome ale alergiilor la polen. Această cifră este în continuă creștere din cauza poluării aerului atmosferic, a modificărilor condițiilor climaterice, intensității curenților de aer care răspândesc o cantitate excesivă de polen la distanțe mari.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:79 %
Vint:2,06 m/s
Sat
24
Sun
25
Mon
24
Tue
23
Wed
22
Arhivă Radio Chișinău