ANSA vine cu sfaturi și recomandări pentru consumatori în ajunul sărbătorilor de iarnă

  • 17 Decembrie 2021 12:00
ANSA vine cu sfaturi și recomandări pentru consumatori în ajunul sărbătorilor de iarnă

În ajunul sărbătorilor de iarnă majoritatea consumatorilor se gândesc deja la ce vor pune pe masă. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), vine cu unele sfaturi și recomandări în speranța de a Vă ajuta să alegeți produse de calitate pentru masa de sărbătoare.

Pentru ca produsele achiziționate să nu prezinte un pericol pentru sănătatea dumneavoastră, Vă recomandăm ca produsele alimentare perisabile, cum ar fi carnea și produsele din carne, laptele și produsele lactate, peștele în stare proaspătă, ouăle, etc. să le procurați numai din locuri special amenajate și autorizate, care asigură condițiile igienico-sanitare specifice și unde există certitudinea că aceste produse au fost supuse controlului sanitar-veterinar.
 
Totodată, pentru a evita situațiile, în care din cauza aglomerației din piețe și magazine în ajunul sărbătorilor, pot fi achiziționate în grabă produse neconforme, care pot pune în pericol sănătatea și chiar viața dvs., ANSA vă recomandă următoarele:
 
• Carnea să fie procurată în stare proaspătă numai în locuri autorizate: măcelării, magazine alimentare, locuri special amenajate în piețe. Temperatura de păstrare trebuie să fie 4±2 °C.
 
Atenție! Carnea trebuie să fie elastică, de o culoare de la roz pal pînă la roșu închis, în urma apăsării cu degetul să revină la forma inițială și să nu prezinte suprafața lipicioasă, urât mirositoare. Atrageți atenția la ștampila de control sanitar-veterinară.
• Peștele poate fi în stare vie, refrigerată, congelată, sărată, uscată, afumată, marinată, conservată, cu respectarea următoarelor condiții:
o comercializarea acestor sortimente este admisă numai în unități specializate, sau secții ale magazinelor alimentare înregistrate sanitar veterinar;
 
o se păstrează în spații frigorifice sau în utilaj specializat (pentru peștele viu) cu respectarea parametrilor de temperatură în funcție de sortimentul supus comercializării;
o sortimentele de pește sunt însoțite obligatoriu de certificat care confirmă calitatea, originea și valabilitatea acestuia, eliberat sub responsabilitatea operatorului economic/furnizor.
 
• Peștele proaspăt trebuie păstrat și expus la comercializare în vase cu gheață, fiind parțial acoperit de gheață. Atrageți atenția ca suprafața acestuia să fie curată, cu un strat uniform de solzi, culoarea potrivit speciei, bronhiile roșii, cu nuanță caracteristică speciei, fără rupturi. Temperatura de păstrare este de minus 2÷0 °C.
 
Atenție! Pestele alterat prezintă următoarele modificări: solzi care se desprind ușor, corpul acoperit cu mucus urît mirositor, bronhii de culoare cenușie sau brună; în aceste cazuri peștele este sigur alterat și poate prezenta un pericol pentru sănătatea dumneavoastră.
 
• La procurarea ouălor examinați aspectul exterior. Coaja ouălor proaspete trebuie să fie curată, tare, întreagă, mată, poroasă, fără pete și miros. Termenul de păstrare 28 zile de la data ouatului, la cea mai mică temperatură din frigider;
Vânzarea ouălor în unitățile de desfacere se face numai în locuri separate sau cu produse preambalate. Verificați informația despre data limită de consum, marcată nemijlocit pe fiecare ou aparte.
 
Atenție! Este interzisă vânzarea ouălor în locurile unde se comercializează preparate din carne, produse lactate sau alimentare care se consumă fără a fi supuse unui proces termic.
 
Alte produse alimentare tradiționale: cozonaci, prăjituri, produse de panificație, legume de sezon, etc. se pot comercializa în spații amenajate și autorizate, sub controlul personalului de specialitate.
 
Ce trebuie sa urmăriți pe eticheta produselor alimentare:
 
Etichetarea nu este altceva decât înscrierea elementelor de identificare pe produs, pe ambalajul de vânzare cu amănuntul, ce însoțesc produsul alimentar pus în vânzare și se referă la acesta. Scopul etichetării produselor alimentare este de a garanta accesul consumatorilor la informații complete cu privire la conținutul și compoziția produselor, pentru a proteja sănătatea și interesele acestora.
Mențiunile făcute pe etichetă trebuie să fie clare, lizibile și inteligibile, așezate într-un loc vizibil pentru consumator în condițiile normale de cumpărare și utilizare, nu trebuie să fie acoperite sau separate prin alte indicații, inscripții sau desene.
Mai mult ca atât, informațiile înscrise pe etichetă, pe de o parte, nu trebuie să inducă în eroare consumatorii în privința caracteristicilor alimentului (în special a identității, proprietăților, compoziției, cantității, durabilității, originii sau provenienței lui), precum și a metodelor de fabricație sau de producție, atribuirii de efecte sau proprietăților alimentelor pe care acestea nu le posedă, sugerării că alimentul are caracteristici speciale atunci când în realitate toate produsele similare au astfel de caracteristici, iar pe altă parte, etichetarea și metodele prin care aceasta se realizează nu trebuie să atribuie alimentelor proprietăți de prevenire, tratare sau vindecare a bolilor sau să facă referiri la astfel de proprietăți.
 
ANSA recomandă să evitați comerțul stradal!
 
Se recomandă ca populația să achiziționeze produsele alimentare specifice sărbătorilor de Iarnă, numai din spații sau unități înregistrate sanitar veterinar, evitați comerțul”stradal”: de pe trotuare, în portbagajele autoturismelor etc., chiar dacă sunt vândute la un preț mai mic, acestea au un impact negativ și reprezintă un risc pentru sănătatea dvs, contribuind la apariția toxiinfecțiilor alimentare.
 
Dragi consumatori,
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor recomandă să procurați produsele alimentare, mai ales cele ușor perisabile, cum ar fi ouăle, carnea și peștele proaspăt, numai din locuri autorizate care asigură condițiile igienico-sanitare specifice și unde există certitudinea că aceste produse au fost supuse controlului sanitar-veterinar.
 
Aveți grijă de sănătatea Dvs și fi-ți precauți atunci când alegeți produse.
 
Totodată, Vă îndemnăm sa fiți precauți și să respectați cu strictețe măsurile obligatorii de prevenire și control al infecției COVID-19, aplicabile la nivel național pe perioada stării de urgență în sănătatea publică.
 
Alegerea este mereu a Dumneavoastră, stimați consumatori, și din acest motiv Vă îndemnăm să fi-ți precauți și nu ezitați să Vă informați!
Totodată, în caz că ați depistat produse neconforme pe rafturile magazinelor sau prestarea serviciilor neconforme, insistați ca aceste să fie retrase din comercializare și solicitați registru de reclamații pentru a nota neconformitățile date.
Sesizați Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor la numărul de telefon 022-26-46-43, Viber - 067675544 sau la adresa de e-mail [email protected].
Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
26,63
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:6,17 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău