ANSA și ANSP au convocat un atelier de lucru privind situația epidemiologică prin toxiinfecții alimentare, izbucnite după participarea la ceremonii

  • 21 Iunie 2019 13:13
ANSA și ANSP au convocat un atelier de lucru privind situația epidemiologică prin toxiinfecții alimentare, izbucnite după participarea la ceremonii

În contextul situației epidemiologice nefavorabile prin toxiinfecții alimentare (TIA) din ultima perioadă, la 19 iunie 2019 Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) în comun cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), au convocat un atelier de lucru intersectorial unde au fost examinate aspecte specifice situației, inclusiv cauzele izbucnirii îmbolnăvirilor în rândul participanților la diverse ceremonii – nunți, cumetrii, parastasuri, etc.-, și trasate, după competențe și atribuții, măsuri de prevenire inclusiv coordonarea activităților de colaborare eficientă în acest domeniu.

La lucrările atelierului au fost invitați și au participat medici epidemiologi, igieniști din protecția sănătății din cadrul CSP și specialiștii în siguranța alimentelor din toate subdiviziunile teritoriale ale ANSP și ANSA.

În cadrul evenimentului, specialiștii ambelor servicii (de nivel național și teritorial) au prezentat rapoarte privind situația curentă și activitățile întreprinse pentru combaterea și prevenirea bolilor diareice acute (BDA) cu calea alimentară de transmitere, identificate și specificate aspecte de fortificare a măsurilor de prevenire și control al BDA și TIA, enunțate rezultatele preliminare ale anchetării epidemiologice a izbucnirilor de TIA (Ungheni, Soroca și Chișinău(Revaca), măsurile realizate în comun pentru depistarea factorilor de risc și lichidarea focarelor, trasate sarcini concrete întru stoparea răspândirii evenimentelor de sănătate publică legate de factorul alimentar pe viitor.

Relevant, că la lucrările atelierului, participanții reprezentanți din ambele servicii consideră binevenită colaborarea mai strânsă și mai eficientă cu entitățile responsabile, inclusiv cu autoritățile administrației publice locale, agenții economici etc., precum și cu populația în prevenirea acestor maladii, cu intensificarea măsurilor de prevenire în perioada estivală, în special în unitățile de alimentație publică și comerț, instituțiile de educație, instruire și odihnă a copiilor, dar și în gospodăriile individuale, în scopul minimalizării riscurilor de apariție a BDA și TIA prin respectarea condițiilor igienice și regulilor de preparare, păstrare, livrare, transportare și termenelor de consum a produselor alimentare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău